ПОСЛЕ лањске велике поплаве у Старом Расу, када је локалитет Трговиште три месеца "пливао" у води, муљу и жабокречини, а међу поплављеним зидинама се "купала" стока, тадашњи министар културе Иван Тасовац је обећао да ће његов ресор - у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика - сачинити посебан план и формирати тим стручњака за комплетну санацију овог светског културног добра које штити и Унеско. Осим обећања да ће радови отпочети овог пролећа, министар је најавио и да ће држава боље бринути о Старом Расу, те да ће бити утврђено ко је одговоран за плављење и закаснело исцрпљивање воде са поменутог локалитета...

И, заиста, стручни тим Министарства културе, предвођен Тасовчевим помоћником Александром Фулгоси, прошле јесени је два пута посетио Трговиште и констатовао да би - чим се за то створе могућности - требало очистити и оградити комплетан локалитет, опрати зидове и испитати има ли на каменим остацима Старог Раса оштећења. Хитна санација се подразумевала.

Нажалост, прошло је пролеће, од поплаве се навршило чак 12 месеци, а Стари Рас нову зиму чека у готово једнако јадном стању. Јер, у њега још није крочила нога археолога или неког другог стручњака, а на Трговишту - где је било највише воде - коров је сада још већи него лане, гомила се свакојако смеће, а нису реткост ни краве које пасу у комплексу светског локалитета...

Из Министарства културе, после читаве године ћутања, покушавају да "проблем" пребаце на локалну самоуправу, док у Градској управи Новог Пазара истичу да за овако озбиљне подухвате и овако значајна културна добра немају ни средства, ни стручне људе. Кажу, спорно је и чишћење, те уредно одржавање, с обзиром на то да је локално комунално предузеће "Чистоћа" задужено само за градско подручје, а Стари Рас је од града удаљен више од осам километара!

Представнице Министарства у Рашкој области


ИГУМАН

ДА прошле јесени игуман Сопоћана Тектист није јавно указао на поплаву и небригу, вода и муљ би међу древним зидинама сачекале и зиму, а онда би последице биле катастрофалне.

Игуман је, такође, нагласио потребу отварања пролаза до цркве посвећене Светом архангелу Михајлу, у пећини изнад Трговишта, те откопавање средњовековне базилике на десној страни Рашке - уз обавезно ограђивање и бољу пано-презентацију локалитета - али нико баш ништа није урадио.