Протест родитеља: Васпитачица Ана препородила вртић, па добила отказ; вртић ради само четири сата!

С. БАБОВИЋ

28. 09. 2016. у 07:34

Протест родитеља: Васпитачица Ана препородила вртић, па добила отказ; вртић ради само четири сата!
Незадовољство родитеља предшколаца у расинском округу. За запошљавање Андријане Бајић спремно 50 потписа

ТРСТЕНИК - Група од 30 родитеља из Медвеђе и Богдања, чија деца похађају подручна одељења предшколске установе "Бисери", у уторак је протестовала испред седишта Општине. Међу захтевима незадовољних је организовање целодневног програма бриге и исхране малишана, а у Медвеђи траже и да се на посао врати дугогодишња васпитачица Андријана Бајић.

- Неопходно нам је да се омогући чување деце дуже од четири сата - каже Дејан Ковачевић, председник Савета родитеља обданишта у Медвеђи. - Предали смо захтев и у вези са ужином, јер је родитељима остављено да се сами сналазе, иако постоји закон који регулише уношење хране у установу тог типа.

Ковачевић додаје и да су били разочарани када су видели да васпитачица Андријана Бајић, за коју тврде да је препородила вртић, више није ангажована, па су прикупили око 50 потписа за петицију покренуту са циљем да она буде враћена на посао.

- Мој последњи уговор о ангажовању на одређено време је истекао у јуну, а онда нисам била позвана да поново почнем да радим - каже Андријана Бајић. - Мислим да су родитељи, заправо, одреаговали због сазнања да су неке млађе колеге, у истом аранжману као ја, ипак враћене на посао... Иначе, конкурс за моје радно место је био расписан још 2013, али је стопиран због забране запошљавања у јавном сектору.

У поменутој предшколској установи, међутим, истичу да је прави разлог смањење броја деце на територији Трстеника, с тим што директорка "Бисера" Весна Вељовић каже и да је Андријана изразила жељу да ради баш у Медвеђи, што није било могуће...

Љубиша Марковић, заменик председника општине, каже да раде на решавању проблема дислоцираних одељења, те подсећа на то да је просветна инспекција 12. септембра закључила како је настава у Богдању и Доњем Дубичу организована да не би дошло до њиховог гашења, a да целодневни програми нису могући због мањег броја деце. Јер, да би се организовао предшколски припремни програм од девет месеци, потребно је да групу похађа 26 малишана, а норма за мешовиту васпитну групу је - 15.


КОМПРОМИС

РОДИТЕЉИ из Богдања су са надзорником Школске управе постигли компромис о томе да се предшколски програм током радне седмице попола одвија у њиховом месту и у Дубичу. Ко хоће, децу може да шаље и у петодневни програм у оближњи Грабовац, или Трстеник...

За разлику од Медвеђе, где деце има довољно, у Доњем Дубичу је само десет малишана - који су млађег узраста или похађају предшколски програм - док је у Богдању један предшколац и седморо деце млађег узраста.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Radojko

28.09.2016. 07:39

Pa ko je jos video da se potpisima obezbedjuje zaposlenje?Svasta,za posao treba veza to se valjda zna i uci od malih nogu.Sto bi se menjao prirodni zakon u Srbiji

Стварно и могуће

28.09.2016. 08:35

Значи ако има мање деце онда им нијепотребан целодневни вртић? Јел` то значи да на пример, ако лекар нема довољно пацијената они преостали могу и са половином терапије да се излече?Да ли је овим државним поуписменим бирократам јасно да ако има и једно дете да му је такође потребан третман као и за 50 клинаца? Да ли држава Србија "има икакву идеју" осопственом опстанку? Против "беле куге" се боримо укидањем вртића!?

mile

28.09.2016. 13:05

@Стварно и могуће - nikada predskolsko nije bilo celodnevno. Vi ste svi hocete da vam se deca cuvaju 24h za 3500din. mislite da je od vas dovoljno samo da rodite decu a vaspitaci i ucitelji da posle brinu o njima 24 casa.

jelena

28.09.2016. 09:50

Pa, nije imala vezu...ne vrednuje se po radu i kvalitetu rada...to je Srbija ipak.

krkanovic

28.09.2016. 10:36

Ovo je problem cele Srbije , predskolsko a I skolsko obrazovanje . Mnogo vazan posao koji se olako shvata I ne kontrolise . Svi imamo decu koja su u obavezi da pohadjaju drzavni sistem ovakav kakav jest . A to sto jeste je mnogo problematicno , niko se detaljno ne bavi kadrovima koji tamo rade , uslovima koje deca imaju , preraspodelom mesta koja su negde prebukirana sa druge strane negde nedovoljno ucenika ,... mnogo ozbiljna tema sa dosta propusta koja ce nam se na dugi rok obiti o glavu

RacaVračar

28.09.2016. 10:40

Neverovatno isti kritrijumi kao da priča o vrtiću u Beogradu , Novom Sadu ili Nišu , a ne u nerazvijenoj opštini gde nam naselja odumiru , valjda je logično da tim ljudima pružimo maksimum uslova za život ....

Ja

29.09.2016. 07:25

U Nišu je još gore. Ovde vaspitači i sestre sa završenom medicinskom školom ili su na birou ili dobijaju otkaze tj. prekidaju im rad na određeno vreme a na njihova mesta se postavljaju već zaposlene servirke i čistačice sa prekvalifikacijom, naravno uz određenu nadoknadu !