ТРСТЕНИК - Група од 30 родитеља из Медвеђе и Богдања, чија деца похађају подручна одељења предшколске установе "Бисери", у уторак је протестовала испред седишта Општине. Међу захтевима незадовољних је организовање целодневног програма бриге и исхране малишана, а у Медвеђи траже и да се на посао врати дугогодишња васпитачица Андријана Бајић.

- Неопходно нам је да се омогући чување деце дуже од четири сата - каже Дејан Ковачевић, председник Савета родитеља обданишта у Медвеђи. - Предали смо захтев и у вези са ужином, јер је родитељима остављено да се сами сналазе, иако постоји закон који регулише уношење хране у установу тог типа.

Ковачевић додаје и да су били разочарани када су видели да васпитачица Андријана Бајић, за коју тврде да је препородила вртић, више није ангажована, па су прикупили око 50 потписа за петицију покренуту са циљем да она буде враћена на посао.

- Мој последњи уговор о ангажовању на одређено време је истекао у јуну, а онда нисам била позвана да поново почнем да радим - каже Андријана Бајић. - Мислим да су родитељи, заправо, одреаговали због сазнања да су неке млађе колеге, у истом аранжману као ја, ипак враћене на посао... Иначе, конкурс за моје радно место је био расписан још 2013, али је стопиран због забране запошљавања у јавном сектору.

У поменутој предшколској установи, међутим, истичу да је прави разлог смањење броја деце на територији Трстеника, с тим што директорка "Бисера" Весна Вељовић каже и да је Андријана изразила жељу да ради баш у Медвеђи, што није било могуће...

Љубиша Марковић, заменик председника општине, каже да раде на решавању проблема дислоцираних одељења, те подсећа на то да је просветна инспекција 12. септембра закључила како је настава у Богдању и Доњем Дубичу организована да не би дошло до њиховог гашења, a да целодневни програми нису могући због мањег броја деце. Јер, да би се организовао предшколски припремни програм од девет месеци, потребно је да групу похађа 26 малишана, а норма за мешовиту васпитну групу је - 15.


КОМПРОМИС

РОДИТЕЉИ из Богдања су са надзорником Школске управе постигли компромис о томе да се предшколски програм током радне седмице попола одвија у њиховом месту и у Дубичу. Ко хоће, децу може да шаље и у петодневни програм у оближњи Грабовац, или Трстеник...

За разлику од Медвеђе, где деце има довољно, у Доњем Дубичу је само десет малишана - који су млађег узраста или похађају предшколски програм - док је у Богдању један предшколац и седморо деце млађег узраста.