СУБОТИЦА - Доделом награде "Мали Принц" српском композитору Зорану Христићу, у Суботици је почео 23. фестивал позоришта за децу, који ће трајати до 30. септембра.

- Време у коме живимо више је грубо него племенито, али удахнимо племенитост ступајући на подијум интернационалног фестивала позоришта за децу у Суботици, фестивала који негује традицију и дирљиво се присећа уметника који су њој допринели, и у знак захвалности промовише "мале принчеве" - поручио је са позорнице Христић. - Тај малиша племенитог рода враћа ме у време када сам пргршт нота слао деци директно у срце и душу.

Велики уметник, аутор композиција у представама за децу "Смрт Омера и Мериме", "Хобит", "Митови Балкана", "Симпатија и антипатија", "Куцкава бајка", додао је и да награде живе један дан, док је дело оно што остаје иза сваког човека.

- Да ли сам у томе успео, да ли сам "Мали Принц" који музиком милује децу, да ли сам стварно остварио тај племенити гест? Уметник је сумњичав и награда није у стању да га разуме - истако је Христић. - Награђени је срећан само ако "мали принчеви" начуље уши, слушајући његову музику и када скачу од среће. Ја сада скакућем!

РШУМ И КОЦКИЦА МАРКОВИЋ је најавио да ће се наредни Фестивал позоришта за децу одржати у мају 2017. године и да ће учинити све за развој културе и туризма на Палићу, и најавио да ће први пут у Суботици бити одржани "Дани Бранка Коцкице" и "Ршум дани".

Поред Христића, лауреат овог престижног признања за животно дело је и италијански луткар Мими Кутикио, али ће њему награда бити накнадно уручена.

Како каже директор Фестивала и селектор Слободан Марковић, у такмичарском програму наступиће 16 позоришта из 11 земаља. Поред главног програма, биће одржан и научни форум са темом "Мит у савременом позоришту за децу", представљање књиге "Јурковском у част", као и програм "Тргови и улице", на коме ће наступити многобројни суботички малишани.

- Мото нашег рада од оснивања до данас јесте да радимо са равним себи, али чешће са паметнијим од себе, и то не само у Србији, већ у целом свету. Имао сам срећу и привилегију што сам радио и сарађивао са два барда театрологије, који су више од једне деценије радили и изграђивали овај наш фестивал - Јованом Ћириловом, који је више од једне деценије био на челу Савета, и академиком Хенриком Јурковским - истакао је Марковић. - Они су уградили своја осећања, своје знање, своје темеље и театролошку мисао да би данас ми заиста у Суботици створили "луткарски Битеф", како га је покојни Ћирилов назвао. Чека нас велики посао - да се оно што смо почели пре неколико година реализује и да се први пут формира Факултет за луткарство, као и Музеј лутака.