Стековићи тврде: Старији смо од Америке

М. БОШЊАК

12. 09. 2016. у 13:33

Завичајни сабор Стековића упозорава на неистражено благо. Истину о тој фамилији потврђују стручњаци и САНУ

Стековићи тврде: Старији смо од Америке

ДАВНE 1716. забележен је први званичан помен предака Стековића, у старинској Јабланици, код данашњег, век и по касније основаног, Горњег Милановца. На 300. годишњицу помена, у част родоначелника родбинског братства, недавно је организован Први сабор Стековића. На Светињи, локалитету богомоље које одавно нема, ниче нова црква Успенија Пресвете Богородице.

Иако деценијама ради у Паризу, Мирослав Мићо Стековић (62) један је од истраживача породичног стабла, судбине лозе предака с тим презименом, кроз живот мењаног - код жена удајом, код мушкараца на друге начине, нарочито у доба кад су по турском строгом указу синови добијали презиме по имену свог оца, а не наслеђивали своје породично презиме.

- По доказима, које потврђују меродавни стручњаци и подаци у САНУ, далеко смо старији ми, Стековићи, од Сједињених Америчких Држава, Француске револуције из 1789. и многих фамилија што газдују светом. Корен нашег породичног стабла је Мико, који се 1716. доселио у Јабланицу. Син му се звао Стеко, од кога настаје наше презиме. Од Стека се гранају три гране Стековића: Петрова, Илијина и нашег чукунчукундеде Луке, претка у петом колену. Наш прадеда Милош имао је три ћерке и шест синова. Сва шесторица су били носиоци Албанске споменице у Великом рату - причају Мирослав и његов брат Радослав.

Према њиховој и рачуници етнолога, широм Србије и света разасуто је 400 Стековића, по мушкој и женској линији. Најстарији је др Предраг Стековић (88), професор економских наука у Шпанији.

Ово братство истражује и познати етнолог Драгомир Антонић, његов потомак по женској линији. Жеља да се скупe тешко је остварљива због старости свих који живе у далеким земљама.

КУТИЈА ОРДЕЊА

- КАО мало дете, играо сам се са кутијом пуном старинског ордења, које су у балканским ратовима и Првом светском заслужили наши преци. Нисам тада знао ту истинску вредност. Човечанску, моралну, нематеријалну... - сетно приповеда Мирослав.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

repus

12.09.2016. 13:51

jaoooj vise o tom nakaradnom poređenju gde je amerika kao relativno mlada zemlja dospela razjurili su neradne indijance postali žitnica sveta dve žetve jednu za sebe jednu za ceo svet dodirnuli druge planete a mi gde smo mi imamo belog anjđela imamo stidenicuimamo stekovice a vracamo se u kameno doba I zadnjih trideset godina smo postali opasni za sebe I naj bliže komšije decenijama samo izazivamo koflikte a kao narod naj stariji tesla I pupin su nam dokaz koliko smo mi dobri akoliko amerika

hristina

12.09.2016. 20:57

@repus - repus/ "razjurili su neradne indijance"(izvrsili genocid) a onda su, oni RADNI, nasilu doveli Afrikance da im rade kao robovi! Ove i danas (demokratija!) ubijaju k'o muve! Posto im je za civilizacijski prosperitet bila potrebna nafta , nacinili su od pola planete Armagedon! A sto se tice doticanja planeta, ni ovaj Zemljin satelit, Mesec, nisu dotakli. U suprotnom Armstrong bi se zakleo sa rukom na Bibliji, za 5000$, ali nije! Mehur od sapunice. Puf!!! P.S. Procitaj, jos jednom, clanak ispod koga

Marko

12.09.2016. 15:31

@Dusan Brkic - Pa i jeste. Većina našeg naroda nema pojma ni o pradedi a ne 300 godina unazad celo stablo i poreklo.

Punis seba bez ikakvog razloga

12.09.2016. 14:05

Cekaj Stekovicu, vase porodicno stablo je starije od drzave Amerike, ali ne i od nekih porodica u toj Americi. Uostalom, sta mi imamo od toga sto ste vi stariji od Amerike? Da li ste ostavili neku civilizacijsku zaostavstinu iza prezimena Stekovic? Nesto zbog cega ce buduce generacije moci da se ponose time? Pre nego sto tako nadmeno se poredite za drzavama koje su ostavile trag u svetskim razmerama, mozda da procitate Domanovica : "Razmisljanja jednog obicnog srpskog vola".

Деки

12.09.2016. 15:27

@Punis seba bez ikakvog razloga - Не треба да идеш у свет, да би нашао амерички траг у људској цивилизацији. Отиђи до Батајнице, тамо ћеш наћи баш упечатљив траг, за сва времена! Требало би да се стидиш написаних реченица, простаклука, вулгарности и својих узора.

Puni sebe bez ikakvog razloga

12.09.2016. 16:14

@Punis seba bez ikakvog razloga - Istu vrlo kratku Domanovicevu pripovetku koju sam napomenu bih vam preporucio da procitate i pokusate da shvatite, ako to vec niste shvatili kada ste je citali u skoli. U zrelim godinama je zalosno da ne shvatate da ja ovde ne pricam o Americi ili Francuskoj, vec o neutemeljenoj nadobudnosti Stekovica, i budalastom poredjenju porodicnog stabla sa dve civilizacije kao sto su Americka ili Francuska. I stari Rim je istrebio vise naroda i zao prema mnogima, a mi se danas ipak ponosimo Konstantinom.

repus

12.09.2016. 17:15

@Punis seba bez ikakvog razloga - bravo nisam bolji komentar procitao svi hvale da im je porodicno stablo starije od amerike a nece da kažu ko im je sve u tom stablu verovatno je pola ubica a pola ne vredi nicemu dok je amerika dodirnula druge planete I uvela toliko proizvoda koje olakšavaju život za kratko vreme jedan primer kada se gledaju njihovi stari filmovi kucu su pravili gde su izbušili bunar I u kuci rucnom pompom vade vodu a kod nas prave kucu od tri do pet kilometara od izvora ili bunara I nosi drvenim vedricama koja

hristina

12.09.2016. 20:01

@Punis seba bez ikakvog razloga - Puni sebe ... s'razlogom/ A razlog je ona kutija puna ordenja iz balkanskih i Prvog sv. rata, koja je za njih ljudsko, moralno, nematerijalno! Budalasto je komentarisati nesto sto ne razumes! U ovom lepom clanku rec je o jednoj familiji, bratstvu, koja neguje svoje porodicno stablo i samo HRONOLOSKI dokazuje da je starija od SAD i Francuske revolucije! Uzvracam ti preporuku za citanje"Razmisljanje jednog obicnog srpskog vola" i , jos jednom, clanak ispod koga komentarises!

Veroljub

13.09.2016. 00:33

@Punis seba bez ikakvog razloga - Cemu sluzi poredjenje necijeg porodicnog stabla sa nekom drzavom? Sta se time hoce dokazati? Neka toboz superiornost? Ne pravite se naivni. Valjda uporedjujes svoje porodicno stablo sa drugim porodicnim stablom? Stekovice sa McGregor ili sa Laval familijom?Zar nije mogao samo da se pohvali onim i cime treba da se pohvali, a to je ordenje svojih predaka? Upravo o toj gordosti pise Domanovic, dicimo se precima jer sami ne mozemo da pruzimo nista.

Деки

13.09.2016. 10:27

@Punis seba bez ikakvog razloga - "Пунис себа без икаквог разлога", свако писмен ће препознати дивљење у твом помињању америчког трага светских размера, нема потребе за накнадним вређањем саговорника и правдањем пред онима које још ниси стигао да увредиш. Ниси схватио поенту ни Ивице и Марице, а прозиваш неког за Домановића. Можда би ти било боље да прочиташ штиво "Тиква без корена", које би могао и сам да напишеш, ако већ нико још није написао. Учи се и у позним годинама, зато читај Христинине коментаре, о разним темама.

Puni sebe bez ikakvog razloga

13.09.2016. 15:05

@Punis seba bez ikakvog razloga - Imam postovanje prema americkoj i francuskoj civilizaciji i svakako da su oni doprineli mnogo vise nego familija Stekovic, koja je je eto dobila priliku da se clanak o njima objavi u Novostima, iako njihov doprinos civilizaciji je nikakav, kao sto je i doprinos moje familije ili vase familije. I u potpunosti stojim iza toga da je takvo poredjenje doticnog Stekovica jedna neutemeljena i nadobudna budalastina. Sta to ima vise da ponudi familija Stekovic u odnosu na vasu ili moju?

Деки

14.09.2016. 10:24

@Punis seba bez ikakvog razloga - "Пуни себе без икаквог разлога",видим да сте ипак културна особа, па морам сходно томе да вам се обратим. Мој револт на ваш коментар је настао помињањем америке у суперлативу, што нам након свега, не приличи. Са друге стране, данас је готово тренд да се потире све што је везано за српску историју и традицију нашег народа. Бојим се да сте несвесно додирнули и ту тему, мада видим да вам то никако није била намера.Знате за ону,кога змија уједе и гуштера се боји (пишем о себи),све најбоље вам желим!