Гостуша донела награду

В. ЋИРИЋ

25. 08. 2016. у 08:15

Велико признање заводу за заштиту споменика културе из Ниша. После четвородневног семинара, следи церемонија у пиротском Дому културе

Гостуша донела награду

ГРАД Пирот и нишки Завод за заштиту споменика културе свечано ће обележити награду Европске уније коју је поменута институција, у жестокој конкуренцији, добила за пројекат заштите старопланинског села Гостуша.

Поводом признања “Европска Ностра”, добијеног у Мадриду за ову годину, крајем месеца ће најпре бити организован четвородневни семинар у чијем раду ће учествовати најеминентнији стручњаци за заштиту природног и културног наслеђа, а 31. августа ће уследити и свечани део, заказан у пиротском Дому културе.

Подсетимо, стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе су протеклих неколико година у више наврата боравили у Гостуши, широј јавности познатој као “камено село”, с обзиром на то да су сви објекти сазидани од камена и покривени каменим плочама. Имајући у виду да су коришћени још само блато и дрво, најпре су снимили неколико стотина објеката: кућа, штала, остава и економских зграда, а потом сачинили пројекте заштите, с конкретним предлозима како да се то изведе.

- Гости Пирота и учесници семинара ће видети у каквој је конкуренцији освојенo поменуто признање, али и Гран при, који нам је такође припао. Међу званицама ће бити и Снешка Кудвилејг Михајловић, генерални секретар организације “Европа Ностра”, те Мајкл Девенпорт, амбасадор ЕУ у Србији, и представници локалне власти у Пироту, предвођени градоначелником Владаном Васићем. Очекујемо и велики број стручњака из области заштите културног наслеђа, те обичне људе који су заинтересовани за то да се старопланински крај очува у изворном облику - каже директорка Завода Елена Васић Петровић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације