Опевано ново Бешеново

Д. ДОЗЕТ

02. 08. 2016. у 11:00

Опевано ново Бешеново
Манастир на Фрушкој гори, чија је обнова у току, добио и песму

ФРУШКА гора је за викенд уживала у звуцима Хора светог краља Драгутина из београдске Цркве Светог Јована Владимира. Тридесетак чланова хора дошло је да се поклони јединој немањићкој светињи на Фрушкој гори, манастиру Бешеново. Као дар обнови, принели су песме, топле и од срца.

Појали су током литургије за коју су се сви присутни верници сложили да такве није било од Другог светског рата до данас. После тога, уследило је изненађење - песма за Бешеново познатог ораховачког наставника музике Гаврила Гавре Кујунџића, коју је специјално поводом обнове Бешенова написао и компоновао на молбу екипе "Вечерњих новости".

Када се нумера завршила, храмом се разлегао дуготрајан аплауз и радост игумана манастира Арсенија Матића који није крио задовољство.

Интересантан је пут настајања композиције. Написана је у Ораховцу, а Београђанима у руке допала је у царском Призрену, у којем је наставник Гаврило песму предао сестрама Мирјани и Милици Бараћ, иначе чланицама "Косовских божура" и овог београдског хора. Вођа хора диригент Урош Степановић одушевљено је прихватио предлог својих појаца и брзо се дао на прилагођавање аранжмана за потребе хора и на увежбавање нумере, да би што пре, заједно са својим појцима, обрадовали и песмом дали прилог обнови Бешенова.

- Као да сам дошла на неки део Косова и Метохије, као да су преда мном васкрсли Ђурђеви ступови, Сопоћани и Бањска - одушевљењена је Мирјана Бараћ.

Диригент Степановић је предложио игуману да се у Бешенову наредног пролећа одржи смотра црквених хорова.


ПЕВАЧКО ДРУШТВО

У МАНАСТИРУ Бешеново је према подацима из 1938. постојало певачко друштво са 140 регистрованих појаца. Оно ће, по свој прилици, бити обновљено. Игуман Арсеније верује у то и истиче да му је посебно задовољство што се ове посете и манифестације дешавају управо на годишњицу смрти ктитора манастира краља Драгутина, који је пре 700 година преминуо као монах Теоктист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

марку

02.08.2016. 11:58

@Lepo, ali - На много штошта смо заборавили, на пример на ћирилицу, ал није овде моменат да кваримо радост овог догађаја!