Странце од наше граматике боли глава

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

30. 07. 2016. у 10:00

У Летњој школи српског језика на Филозофском факултету учи 30 полазника из иностранства

Странце од наше граматике боли глава

У учионици са професорком Јеленом Ајџановић

СА све четири стране света, из 17 земаља, њих 30, различите животне добе, искуства и образовања, састало се у Новом Саду на Филозофском факултету са једном, истом жељом - да научи српски језик. Са већ добро савладаним вокабуларом, неки су у Летњој школи српског језика, историје и фолклора, други, трећи пут, а поједини су се са ћирилицом и нашом граматиком, по оцени полазника, најтежим делом, сусрели први пут.

На врло солидном српском језику Мартин Штајнер (64), психијатар из Швајцарске, којем је матерњи језик немачки, поносно истиче да је већ другу годину заредом у Летњој школи. Каже да је схватио да нема пуно времена за губљење и да уколико намерава да испуни већи део зацртаних планова, мора то што пре учинити. А на списку је и давнашња жеља да научи неки од словенских језика.

- Кајем се што ово нисам много раније урадио - искрено ће Штајнер, који је научио латински, старогрчки, шпански, италијански, енглески и пољски. - У свом послу се сусрећем са људима избеглим одавде и простора бивше Југославије и знам пуно о проблемима на Балкану. Због њих сам желео да савладам српски, како бих могао да им помогнем.

Житељка шпанског града Памплоне, симпатична Ана Сесма (54), професорка енглеског језика у тамошњој гимназији, у Летњу школу је дошла први пут, и за десетак дана успела да обнови "градиво" од пре три и по деценија када је као средњошколка у размени ђака боравила у Новом Саду. Тада је учила само говор, али не и правопис и граматику, која и њој задаје највише муке.

- Научила сам ћирилицу - поносно се хвали Ана, признајући да још увек сриче слова када чита.

Ана Сесма из Шпаније

Полазници Летње школе која се завршава 5. августа, задовољни су до сада наученим, а истичу добру атмосферу и дружење. После предавања и вежби, слободно време проводе заједно, а то дружење им је и својеврсна међусобна провера колико су научили.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

ЛЕТЊА школа српског језика, по речима Душанке Звекић Душановић, за претходних 19 година имала је око 1.000 студената из 41 земље из читавог света.

- Многи се враћају у нашу школу и долазе сваког лета - објашњава Душанка Звекић Душановић. - Са њима раде лектори, а подељени су у групе у зависности од нивоаа знања. По завршетку, имају проверу знања, и када положе завршни испит стиче потврду о знању српског језика.

Мартин Штајнер из Швајцарске

ИЗЛЕТИ И ПОСЕТЕ

ОСИМ језика, полазници летње школе уче и о нашој историји, култури и фолклору. Већ су били на излету на Палићу и у Суботици, где их је одушевила Градска кућа. Посетиће Матицу српску и Спомен збиру Павла Бељанског, Петроварадинску тврђаву. У сарадњи са АКУД "Соња Маринковић" уче српске народне игре и песме, а на завршној приредби сви полазници ће бити обучени у наше народне ношње.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Tokyo

30.07.2016. 10:30

Ubija i mene kada učim o glagolima kretanja u ruskom jeziku.Ili o članovima u engleskom koji imaju mali milion pravila.Ali ako želimo nešto da savladamo, moramo se potruditi.Kada se nešto radi sa ljubavlju i ako se iskreno voli, onda ništa nije teško.

alex miles

31.07.2016. 05:58

@Tokyo - Tokyo, engleski ima mali milion pravila, o cemu ti drobis, vidim da pojma nemas sa engleskim. Ako ista, u slobodnom govoru engleski nema ama bas nikavih pravila. Dakle ima vas svakojakih "pametnjakovica", minus substanca. Uf !

Zdravko

30.07.2016. 14:05

U zemlji u kojoj zivim ljudima je drago kad neko uci hjihov jezik. Kazu da im cini cast da neko udje u proceduru da nauci jedan jezik, tezak i razlicit, jezik koji nema serodnog u svetu, i naravno, nauciti ga i govoriti je peripetija. A Tek pravopis! Zato se i ja radujem sto neko smatra da je nas jezik vazan i vredan da ga ucu i nauci. Zelim im uspeha. I ako negde pogrese , neka se niko ne smeje. Pozdrav!

Stiven K.

30.07.2016. 18:06

Jutros sam gledao na Studiu B mladog gospodina iz Brazila, koji živi u Srbiji tek četiri godine, a perfektno govori Srpski jezik. Da nije rečeno da je iz Brazila, mislim da niko ne bi pomislio da nije Srbin. Ovde se bavi uspešno promocijom turizma u Srbiji i kaže da je oduševljen našom zemljom, kako prirodnim lepotama, tako i ljudima, hranom i nije se negativno izrazio o bilo čemu. Bilo mi je drago da to slušam, jer mnogi naši ljudi ne misle tako lepo o našim ljudima i zemlji.

ovo ces objaviti-garantujem!

31.07.2016. 07:31

Govorim i pisem cetiri.Najgore sam prosao sa Maternjim?!Njega su mi silom nametnuli.Medjutim nije se imalo kud.Morao sam i naucih ga.Sledece nametanje?Ruski.Navodim,ni jedan,ni drugi,nikada ispod cetvorke plus.Nemacki sam ucio...Ma sta lupam on se ni ne uci?Jednostavno sam otisao u specijalnu laboratoriju."Copy-paste",platis i"mirna Backa".isto to sam resio i sa Grckim.Engleski mora zbog tehnike.Na Francuskom i Italijanskom,nisam ostao gladan i zedan.Niti sam zalutao.Usput,osam cujem razgovetno!

zaliv.NET

02.01.2017. 23:47

gramatika nam jeste haos, recimo engleski jezik je boza u odnosu na nas kad je rec o gramatici...