СА све четири стране света, из 17 земаља, њих 30, различите животне добе, искуства и образовања, састало се у Новом Саду на Филозофском факултету са једном, истом жељом - да научи српски језик. Са већ добро савладаним вокабуларом, неки су у Летњој школи српског језика, историје и фолклора, други, трећи пут, а поједини су се са ћирилицом и нашом граматиком, по оцени полазника, најтежим делом, сусрели први пут.

На врло солидном српском језику Мартин Штајнер (64), психијатар из Швајцарске, којем је матерњи језик немачки, поносно истиче да је већ другу годину заредом у Летњој школи. Каже да је схватио да нема пуно времена за губљење и да уколико намерава да испуни већи део зацртаних планова, мора то што пре учинити. А на списку је и давнашња жеља да научи неки од словенских језика.

- Кајем се што ово нисам много раније урадио - искрено ће Штајнер, који је научио латински, старогрчки, шпански, италијански, енглески и пољски. - У свом послу се сусрећем са људима избеглим одавде и простора бивше Југославије и знам пуно о проблемима на Балкану. Због њих сам желео да савладам српски, како бих могао да им помогнем.

Житељка шпанског града Памплоне, симпатична Ана Сесма (54), професорка енглеског језика у тамошњој гимназији, у Летњу школу је дошла први пут, и за десетак дана успела да обнови "градиво" од пре три и по деценија када је као средњошколка у размени ђака боравила у Новом Саду. Тада је учила само говор, али не и правопис и граматику, која и њој задаје највише муке.

- Научила сам ћирилицу - поносно се хвали Ана, признајући да још увек сриче слова када чита.

Ана Сесма из Шпаније

Полазници Летње школе која се завршава 5. августа, задовољни су до сада наученим, а истичу добру атмосферу и дружење. После предавања и вежби, слободно време проводе заједно, а то дружење им је и својеврсна међусобна провера колико су научили.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

ЛЕТЊА школа српског језика, по речима Душанке Звекић Душановић, за претходних 19 година имала је око 1.000 студената из 41 земље из читавог света.

- Многи се враћају у нашу школу и долазе сваког лета - објашњава Душанка Звекић Душановић. - Са њима раде лектори, а подељени су у групе у зависности од нивоаа знања. По завршетку, имају проверу знања, и када положе завршни испит стиче потврду о знању српског језика.

Мартин Штајнер из Швајцарске

ИЗЛЕТИ И ПОСЕТЕ

ОСИМ језика, полазници летње школе уче и о нашој историји, култури и фолклору. Већ су били на излету на Палићу и у Суботици, где их је одушевила Градска кућа. Посетиће Матицу српску и Спомен збиру Павла Бељанског, Петроварадинску тврђаву. У сарадњи са АКУД "Соња Маринковић" уче српске народне игре и песме, а на завршној приредби сви полазници ће бити обучени у наше народне ношње.