АКЦИЈА “НОВОСТИ”: Васкрсло је Бешеново

Ђ. ВУКМИРОВИЋ

29. 07. 2016. у 10:39

АКЦИЈА “НОВОСТИ”: Васкрсло је Бешеново
После акције "Новости" обновљени манастир у четвртак прославио летњу славу. Литургију служио владика Василије и промовисана друга поетска збирка

ФРУШКОГОРСКИ манастир Бешеново чија обнова је уз медијску подршку "Новости" у току, обележио је летњу славу - Свете Кирика и Јулиту. Славску литургију служио је епископ сремски Василије, а празник је био и прилика да светиња коју је с краја 13. века, засновао краљ Драгутин Немањић, угости и мошти светих Бранковића, оснивача највећег броја фрушкогорских манастира, али и песнике учеснике поетског конкурса "Фрушка горо, Богу нек је слава".

- Молимо се Светој Ангелини Бранковић да нас, на првом месту, помири са Богом, а затим и са нама самима. Света литургија је, деценијама, служена између две липе које су претрајале у свим недаћама манастира, а сада смо дочекали да је служимо и у новој цркви - рекао је владика Василије.

Бешеново је једини фрушкогорски манастир који је, у Другом светском рату и после њега, срушен до темеља.

На конкурсу "Фрушка горо, Богу нек је слава" учествовало је чак 140 песника, а њихове песме су сабране у истоимену поетску збирку - другу у едицији "Бешеновска приношења".

- Добро смо семе бацили и оно је на плодно тле пало. Када смо били мали и одрасле питали шта има ново, говорили су: Изгорело је Бешеново. А сада када питају шта има ново, одговарају: Васкрсло је Бешеново - рекла је, поздрављајући песнике, Јованка Новковић Перге, чланица жирија на овогодишњем конкурсу.

Највише признање "Бешеновска повеља" додељена је Владимиру Јовићу из Коцељеве, за песму "Похвално слово Фрушкој гори". Друга награда припала је Јасни Арбанас из Шашинаца, за песму "Манастир Бешеново", а трећа Миленку Бобићу из Бешенова, за песму "Фрушком гором тамјан мири".

Подсетивши на чињеницу да је од времена када су Немањићи под овим комадом фрушкогорског неба засновали манастир протекло седам векова, архимандрит Арсеније Матић је рекао да је обнова после толико времена потврда да је само Божија сила вечна и да је људско зло пред њом увек немоћно.

РАЧУНИ ЗА ПОМОЋ

НОВЧАНА помоћ за обнову Бешенова може да се уплати на динарски рачун 34011007646-60. Рачун за девизне уплате је IBAN: Rs35340000001101007936 SWIFTCODE: GIBARS22. Адреса сајта манастира је besenovo.org.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miro Markovic

30.07.2016. 02:02

Neka Bog blagoslovi sve darodavce, radnike, i cuvaoce ovog svetog mesta za pravoslavne Srbe, koji se ne stide svoje slavne srednjevekovne istorije. Materijalna dobra crkvenih zdanja su najociglednija potrvda da ljudi i zene nose u svojim srcima ljubav prema Bogu i svoju veru u Njega pa i cak kad tom verujucem narodu dodju najteza vremena. Hvava "Novostima" sto su podrzale obnovu manastira "Besenova".