Преко старе границе после 183 године

Драгољуб Гагричић

недеља, 17. 07. 2016. у 06:48

Преко старе границе после 183 године

Булдожер је, коначно, спојио два Трудова

Мештани сакупили паре и спојили давно одвојене Доње и Горње Трудово. Новим путем кроз Присоје ће се лакше стизати. Сакупили смо 2.000 евра, остатак очекујемо од наших земљака

ПРЕКО три километра крша кроз Присоје булдождер је прокрчио стари кириџијски и рабаџијски пут, па ће, кад се на целој траси наспе тампон, путничка и теретна возила саобраћати између два села - Горњег и Доњег Трудова у нововарошкој општини, на десној обали клисуре реке Тисовице.

Пречицом од три километра коначно су спојена и друмом повезана два села која је пре 183 године раздвојила српско-турска граница. Султановим хатишерифом од 1833. године решена су спорна питања између Турске и кнез Милошеве Србије. Моравички крај, а у њему и Доње Трудово, прикључен је Србији, а преко границе, у Отоманској царевини, остало је Горње Трудово и села увачког дела Старог Влаха, иако су била ослобођена у Карађорђевом походу.

- Тужна судбина и мука нас прате деценијама. Наше претке је раздвајала граница, а пре 60 година су нам брана на Увцу и Златарско језеро потопили пут, одсекли нас од света - јада се пензионер Драго Топаловић из Доњег Трудова. - Једини пут преко Ојковице је дуг, до првих комшија у Горњем Трудову, удаљеном само три километра, морали смо ићи обилазно, преко Кокиног Брода и Нове Вароши, прелазећи две бране или с друге стране преко висова Муртенице и Чемернице.Захваљујући пробијеној пречици - до Штиткова и прве продавнице нам је само шест километара, лакше ће стизати ветеринари, купци стоке и мрса.

Док у сред лета реже северац и витла магле, Драго је једини акцијаш и булдожеристи показује трасу кроз клеке и камењар од Крста, преко Стенчице, Језаве, старе границе, Лазова и Дубоког Дола. Сви остали, а има двадесетак мештана, имају преча посла.

- Сакупили смо 2.000 евра, остатак очекујемо од наших земљака. Надамо се и да ће у насипању тампона помоћи нова општинска власт, која ускоро треба да се изабере. Део људи у старој нас је узео на зуб јер смо им скресали у брк да су лоше урађени радови на путу од Ојковице до некадашње продавнице, да нису довољно дубоки канали и нема пропуста - казује Драго.

Трудовци подсећају да је било више покушаја и обећања власти и две угашене земљорадничке задруге да се прокопа пут преко Присоја, радила је и војска пројекат. Јордан Џекулић из Горњег Трудова најављују помоћ комшијама у уређењу трасе и каже да су два Трудова и Тисовица једина села у општини без метра асфалта.

ОГРАДА ПРОТИВ КУГЕ

Године 1837. када је куга најозбиљније угрозила Србију, кнез Милош је наредио да се дуж целе границе постави ограда од плота, просека или на начин који најбоље одговара теренским условима. Народ је, уплашен страхом од куге, подигао граничну ограду без роптања, а њено одржавање кулуком било му је стални терет - наводи Новак Живковић у књизи "Ужички немири".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)