Суботица: Ако Мађари оду, пропадосмо

Ј. ЛЕМАЈИЋ

09. 07. 2016. у 18:15

Суботички бувљак живи захваљујући северним суседима и њиховој куповини. Роба мађарска, али је код нас много јефтинија због повраћаја пореза

Суботица: Ако Мађари оду, пропадосмо

Када се врати порез од 18 одсто и купи на велико, цене повољне

СУБОТИЦА - У насељу Мали Бајмок у Суботици, само километар удаљене једна од друге, послују две највеће пословне зоне у граду - Привредна зона и бувљак. И једна и друга хране на хиљаде породица, а обе зависе од новца који долази из иностранства.

У Привредној зони смештени су погони великих светских компанија, док бувљак, у овим тешким временима, преживљава искључиво захваљујући купцима из Мађарске.

- Да није Мађара одавно би на бувљаку био катанац, а ми сви социјални случајеви - каже продавачица Аранка Б., показујући све саме форинте од пазара. - Највише је бутикаша, који одавде снабдевају своје радње, а и када урачунају све трошкове, опет им се исплати.

Роба која на бувљак стиже са кинеских и "најлон" пијаца широм Мађарске, за комшије Мађаре много је јефтинија у Суботици него у домовини. Цене су повољније када се купује на велико, а ту је и поврат пореза - "афа", јер се увознику из Мађарске на граници враћа порез од 18 одсто од вредности робе.

Довитљиви трговци још мало спусте цену и тако мајица која у Сегедину кошта 3.000 форинти (око десет евра), само тридесетак километара јужније стаје 500 динара. А када још ставе натпис "акцио 1.000 фт" - грешке нема.

ДОЂИТЕ И УВЕРИТЕ СЕ! - НА пијацама код нас је углавном неквалитетна роба, док је овде квалитетна и идентична као у бутицима, а много јефтинија. Уосталом, дођите у Сегедин и уверите се - кратко је промрмљао Чаба Кереш, ужурбано пакујући гомилу мушких и женских спортских мајица.

Ипак, закупци тезги на бувљаку жале се да је и купаца из комшилука много мање него некада. Тренутно су у јеку годишњи одмори, те по 35 степени у куповину иде баш ко мора. Ту је и општа беспарица, која је погодила и наше северне суседе.

- Ако не буде Мађара, врло брзо неће бити ни бувљака, а како то изгледа могли смо да видимо лане, када је граница накратко била затворена - сећа се Милица А.

- За цео дан знала сам да продам по једну мајицу, а треба зарадити месечно 15.000 динара, колико ме кошта закуп тезге и доприноси.

Поред Мађара, који викендом долазе и организованим аутобуским линијама, доста купаца је из Словеније и хрватских пограничних места, као и из унутрашњости наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације