Стари Харемлук чека - нову власт

Ј. СТОЈКОВИЋ

09. 07. 2016. у 20:30

Једна од највећих историјских знаменитости града под Пржаром зараста у коров и постаје истинско ругло

Стари Харемлук чека - нову власт

ВРАЊЕ - Један од најлепших објеката из турског времена и својеврсни симбол града чами препуштен пропадању јер је, још почетком године, ранији закупац "Симпо" напустио Харемлук у којем је две деценије држао елитни ресторан, у делу Пашиног конака. Град је, истина, објавио да тражи новог закупца, али од јануара овај објекат само пропада...

Некада уређено двориште је зарасло у коров, а недавно су на зиду којим је Харемлук опасан осванули бројни графити, што невесели призор чини још ружнијим.

Мића Младеновић, члан Градског већа задужен за туризам и угоститељство, каже да ће град предузети све што је у његовој надлежности како би се санирала ограда око древног здања, али и спречио даљи вандализам над овим објектом - све док се не приведе намени.

- Прекречићемо графите и поправити оштећено, али ваља и спречити нове вандализме на историјским објектима. Зато апелујем на све Врањанце да не уништавају имовину града, а локална самоуправа ће веома брзо разговарати о даљој судбини Харемлука, чим се нова власт упозна са проблематиком - каже Младеновић.

Како незванично сазнајемо, неколико бизнисмена из Врања је већ заинтересовано да закупи овај објекат и у њему обнови угоститељску делатност.

СЛАВНА ПРОШЛОСТ

ХАРЕМЛУК је део Пашиног конака који је подигнут 1765, за смештај жена, док су мушки чланови породице боравили у такозваном Селамлуку. По ослобођењу од Турака, конак је од ћерке Хусеин-паше, Абдуљ-хануме, откупио владика Пајсије и поклонио га граду, па је - од 1881. - овде била смештена Гимназија, потом и Општина, а 1960. је у овој згради основан Народни музеј, који и данас ради у просторијама Селамлука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације