Убијено 11 говеда

И. МИТИЋ - Ј. СТОЈКОВИЋ

16. 06. 2016. у 17:54

Болест квргаве коже потврђена и у медвеђи, а подручје Врања угрожено. Вакцинација свих грла у Јабланичком округу од понедељка, 20. јуна

Убијено 11 говеда

Болест која се брзо шири преносе инсекти

БОЛЕСТ квргаве коже код говеда потврђена је и у Јабланичком округу, и то у општини Медвеђа, док је кризни штаб констатовао да је подручје Врања угрожено с обзиром на то да у суседним општинама има случајева заразног нодуларног дерматитиса.

У селу Стара Бања, уз административну линију са Косметом, заражено је седам крава, три бика и једно теле, и те животиње су у четвртак по прописима убијене.

Ветеринарској станици у Лебану, која покрива и подручје Медвеђе, забрањено је издавање било каквих уверења. Ветеринарска инспекција забранила је продају, транспорт и кретање стоке, а угроженим подручјем је, према непотврђеним информацијама, проглашен цео Јабланички округ.

- Сва грла биће вакцинисана јер је то једина заштита од ове болести. Активни надзор у домаћинствима широм Медвеђе, који смо почели пре десетак дана, и даље траје - казао је Зоран Илић, директор Ветеринарске станице у Лебану.

Предузимају се и мере на спречавању илегалног промета животиња, а непрекидна контрола траје и на прелазу Мутиводе, између Србије и Космета.

Сумња се да и у врањском крају има оболеле стоке. Драган Тасић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању, изнео је податак да је на подручју села Градња у Пољаници регистровано једно грло, за које постоје сумње да је заражено овим болешћу.

- Ако се лабораторијски утврди присуство нодуларног дерматитиса, то значи да ће и подручје града Врања бити проглашено зараженим подручјем - рекао је Тасић.

Он је обавестио чланове штаба да је локална самоуправе добила задатак да пронађе одговарајућа места за јавну гробницу, обезбеди механизацију за ископ, превоз лешева и дезинфекцију и дезинсекцију заражених подручја. На састанку је изнето да су одређена два места за укоп стоке у селима Барелић и Градња.

Досада су зараженим подручјима проглашене територије општина Бујановац, Сурдулица, Босилеград и Трговиште, где је потврђено присуство овог опасног сточног обољења.

Нодуларни дерматитис није опасан за људе. Код говеда се манифестује појавом чворића, краста, или рана на кожи. Преноси се путем инсеката и брзо се шири, па се заражене животиње због тога одмах убијају и закопавају. Вакцинација стоке у зараженом подручју требало би да почне у понедељак, док ће штета власницима заражених животиња бити надокнађена.


ЕПИДЕМИЈА И БРУЦЕЛОЗЕ

ИСТОВРЕМЕНО, у Врању је проглашена епидемија бруцелозе, од које је оболело 12 особа. Пацијенти су козумирали козје млеко и сир. Први случајеви су евидентирани пре око две недеље али је било нужно обавити анализе, каже др Милена Мишић, директорка Завода за јавно здравље. Због бруцелозе у једном домаћинству у селу Вртогош спроведена је еутаназија 35 коза, а у још три домаћинства откривена је зараза. Лекари кажу да су симптоми бруцелозе ноћно презнојавање, температура и бол у мишићима. Бактерија се налази у сировом месу и млеку, па лекари саветују да се оно не пије некувано и не једе непреврели сир, у овом случају козји.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације