Забрањен промет стоке у Пчињском округу због појаве болести

Бета

13. 06. 2016. у 14:01

Промет стоке и одржавање сточних пијаца на територији Пчињског округа забрањени су због појаве болести квргаве коже која напада искључиво краве и биволе. У Бујановцу и Босилеграду потврђена болест у три домаћинства

Забрањен промет стоке у Пчињском округу због појаве болести

Илустрација

Промет стоке и одржавање сточних пијаца на територији Пчињског округа забрањени су због појаве болести квргаве коже која напада искључиво краве и биволе, изјавио је данас агенцији Бета заменик директора Ветеринарске станице у Врању Дејан Тричковић.

У општинама Бујановац и Босилеград до сада је потврђена болест квргаве коже у три домаћинства у којима је уништено укупно 25 крава, а симптоми болести појавили су се код крава у још два домаћинства - у општини Бујановац и у општини Трговиште, изјавио је Тричковић.

"Нови случајеви болести квргаве коже у општинама Бујановац и Трговиште, који су пријављени јутрос, воде се као сумњиви док трају лабораторијска испитивања. На територији града Врања до сада није било пријављених таквих случајева а екипе Ветеринарске станице су стално на терену и врши се надзор али се предузимају и превентивне радње да се болест не би ширила", казао је Тричковић.Он је рекао да се болест у Србију проширила из правца Македоније и Бугарске.

"Болест није опасна по људе а на животиње је преносе инсекти. Пољопривредницима препоручујемо да стоку не изводе на пашу а да на штале у којима стока борави стављају заштитне мрежице против инсеката", рекао је Тричковић.

Према његовим речима, болест квргаве коже појавила се прво у Африци а затим је преко Блиског истока стигла и до Грчке, Македоније и Бугарске, одакле је дошла и у Србију.

Ово је први пут да је болест квргаве коже регистрована у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације