Паника због змија у Нишу

М. РИСТОВИЋ

13. 06. 2016. у 08:29

Много грађана се јавља нишкој Инфективној клиници због уједа разних гмизаваца. Од почетка сезоне пронађено педесетак смукова, белоушки, шарки...

Паника због змија у Нишу

Волонтер Удружења "Зоо планет" , Дом Милана Шимуновића

ИЗ торбе је извукао убијену огромну змију и показао је лекарима Клинике за инфективне болести Клиничког центра у Нишу! Овај пацијент је пре неколико дана баш овако хтео докторима да "помогне" какву терапију да му одреде после уједа гмизавца.

Родбина другог пацијента је, пак, змију донела у флаши и оставила је, а сличних ситуација било је и претходних година. Због тога је др Жарко Ранковић, директор Клинике за инфективне болести, апеловао на грађане које уједе змија да, када долазе у болницу, са собом не доносе те гмизавце!

Како је указао, терапија зависи од симптома које пацијент има, а приликом уједа отровнице део тела где се налази ујед отекне и поцрни.

Иако у граду нема отровница, очито је да се Нишлије плаше и неотровница - смукова. По свему судећи, највећи број људи не зна да разликује змије, не зна ни која је отровна.

- У руралним деловима се могу наћи поскоци и шарке - каже Душан Стојановић, из удружења "Зоо планет" у Нишу. - Од почетка сезоне, првих дана маја, добили смо доста позива успаничених грађана и пронашли на разним местима педесетак змија. Поред смукова, открили смо и једну белоушку.

Волонтерка овог удружења Тамара Ристић пре неколико дана успела је да извуче смука, дугог два метра, из крова куће у нишком насељу Ново Село. Она се попела на кров и сат и по скидала црепове и тражила змију. Успела је да дође до смука и извуче га из крова.

А Слободана Јовановића (73) из Новог Села недавно је, како је тврдио, ујела шарка у његовом винограду у селу Дудулајце. Након окопавања винограда Слободан је хтео да се одмори и кренуо ка викендици. Осетио је само уједе и угледао змију како замиче за жбуње. Имала је шиљасту главу, и шаре по телу, и одмах је знао да га је напала шарка. Змија га је два пута угризла за скочни зглоб, али је он био довољно присебан да одмах седне у кола и упути се ка својој кући у 12 километара удаљеном у Новом Селу, а потом и у болницу.

У Удружењу "Зоо планет" понављају да су поскоци и шарке отровне змије. Међутим, када некога уједе змија требало би да ујед третира као да је од отровнице, без обзира на то што можда и није.


ЧАК 300 ГУЈА У КУЋИ ШИМУНОВИЋА

ИНСПЕКЦИЈА је у дому Милана Шимуновића, из Бољевца, који на периферији тог града живи са супругом и троје деце, пронашла више од 300 змија, сазнају ексклузивно "Новости". Породица је одмах измештена а за понедељак се очекују специјалне екипе из Ниша да дођу и уклоне гмизавце.

Како сведочи др Небојша Марјановић, председник општине Бољевац, радници Зоохигијене су само у ламперији куће затекли више од 300 змија. Змије је привукло велико ђубриште поред куће Шимуновића.

- У целој овој причи права је срећа, која се чак граничи са фантастиком, да иако су живели у кући пуној змија нико од чланова породице Шимуновић није повређен - каже председник општине Бољевац. (Љ. Т.)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације