Гостуша као наслеђе

Витомир Ћирић

05. 06. 2016. у 07:45

Пројекат заштите старопланинског села добио престижну награду ЕУ. Гостуша постало је трајно културно добро и пример народног градитељства који је важан и за Европу

Гостуша као наслеђе

Село Гостуша

ПИРОТСКО село Гостуша постало је трајно културно добро и пример народног градитељства који је важан и за Европу, односно за њено културно наслеђе. За ово удаљено пиротско село својевремено познато по многобројним стадима, у Европи вероватно нико никада не би сазнао, да није стручњака нишког Завода за заштиту споменика културе, који су протекле четири година марљиво радили на очувању те амбијенталне целине у срцу Старе планине. Пројекат установе којом руководи директорка Елена Васић Петровић, једини из Србије, почетком априла добио је награду Европске уније, у конкуренцији 186 сличних остварења из 36 европских земаља и нашао се међу 28 најбољих. Признање Гран при од 10.000 евра је уручено директорки Васић Петровић у Мадриду, где су присуствовали званичници и уметници попут Пласида Доминга.

- Ово је прва награда тог типа за Србију и веома је важна за њу, али и за Пирот, као и за многобројне конзерваторе. Додатни је подстицај за све који учествују у заштити. Врло је важно да будемо међу најбољима у Европи и да на овај начин представимо наше културно наслеђе. Крајем августа планирамо да у селу Гостуши организујемо радионицу на тему заштите и да пројекат заштите представимо и у Пироту - каже Елена Васић Петровић.

Поменуто европско признање биће искоришћено и за туристичку промоцију старопланинског краја, а Гостуша ће се наћи у туристичкој понуди, најављују из локалне власти у Пироту.

- Гостуша или камено село, како га још зову, велика је туристичка атракција, уз осталу понуду из пиротског краја и са Старе планине, која је нека врста успаване лепотице. Имамо доста тога да покажемо туристима, а наруку нам иде и Коридор 10 и све то ћемо искористити да привучемо туристе којих већ има доста из суседне Бугарске - каже градоначелник Владан Васић.

Стручњаци Завода за заштиту споменика

Градитељство у Гостуши, али и још неким средњевисочким селима на Старој планини, карактеришу камен и дрво. Сви објекти су, од темеља до крова изграђени од ових материјала којих има у изобиљу. Током четворогодишњег рада, стручњаци Завода за заштиту споменика културе су снимили и до танчина обрадили 286 објеката: кућа, економских зграда, помоћних објеката и направили исто толико "личних карата" поменутих зграда и предложили мере заштите. Награђена студија садржи и архитектонске карактеристике кућа, као и све друге детаље, који се односе на технику градње у Гостуши у којој живи стотињак махом остарелих душа. Објекти изграђени на овакав начин су по правилу дуговечни и куће трају бар 80 до 100 година, а ако се одржавају могу и дуже.

ГРАДИ МОСТОВЕ

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ награде, поред осталог, наводи се да је културно наслеђе стратешки ресурс за европско друштво и економију и гради мостове између прошлости, садашњости и будућности. Толико помињани пројекат, осим званичника ЕУ до сада је видела и публика у Бугарској, али и у далеком Абу Дабију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nemanja

05.06.2016. 17:18

Svaka cast za ovaj projekat. Sela oko Pirota su prelepa ali, na zalost, uglavnom pusta, a Stara Planina je pravi dragulj Srbije iako ne toliko popularna kao neke druge. Ko zna, mozda je tako i bolje, za sada...