НА археолошком налазишту Анине у Ћелијама, међу остацима раскошне римске виле богаташа из трећег века нове ере, пронађено је термално купатило. Археолози Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву истичу да је откриће веома значајно, јер у Србији је веома мало терми и других објеката, који су очувани изнад нивоа темеља!

На локалитету Анине, на ушћу реке Љиг у Колубару, пронађени су добро очувани остаци римске виле и грандиозног пољопривредног добра. Вила је импозантних размера - 4.000 квадратних метара, док се археолошко налазиште простире на око 30 хектара. У питању су најбоље очувани остаци руралне архитектуре римског доба на подручју западне Србије. Стручњаци процењују да је, по значају, одмах до - Гамзиграда! Ископавања, која су почела 2005. године, обављали су археолози Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, Истраживачке станице Петница, Народног музеја у граду на Колубари и Факултета за геодезију, а финансирала је Општина Лајковац.

- Иако још нисмо сигурни да је комплекс био у приватном, или државном власништву тог доба, сасвим је извесно да је термално купатило било јавно, односно није га користио само власник - објашњава Радивоје Арсић, археолог Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву. - Открили смо трагове првог уређеног водоводног система на овој територији. Већ на јесен, или следеће године, учинићемо све да делови комплекса, које смо принашли, буду конзервирани и представљени најширој јавности.

Владимир Пецикоза, археолог у Истраживачкој станици Петница истиче да су, током четири године радова у Анинама примењене савремене методе ископавања, какве се примењују на водећим светским локалитетима. Уз то, пронађена је и богата збирка веома значајног, прилично очуваног, новца из римског доба.

- Бронзане посуде и други предмети, као и новчићи у највећем броју припадају времену императора Константина, има их и из епохе цара Валенса - каже стручни сарадник Жељко Јеж, археолог из Ваљева. - На тај начин, можемо да претпоставимо да је вила са термама трајала до друге половине четвртог века. То се поклапа са провалом Гота у ове крајеве, те дефинитивним гашењем живота на овом простору.

ТЕМЕЉ

- У протекле четири године, успели смо да поставимо темељ онога што ће уследити на овом озбиљном археолошком налазишту - каже Живорад Бојичић, председник Скупштине општине Лајковац. - Из буџета је финансирано истраживање локалитета Анине, биће урађен квалитетан пут, прилаз до остатака раскошне римске виле, а Туристичка организација Лајковац ће на одговарајући начин представити ову дестинацију.