ДЕСПОТОВАЦ - Када сам на Равној гори видео толико четника из читавог света, обучених у униформе и мајице с Дражиним ликом, те шајкачама и шубарама са кокардама, заплакао сам од среће - овако је Ђуро Поповић, члан удружења под називом "Српски четници Аустралије", доживео окупљање равногораца 8. маја.

Иако је рођен у Аустралији, он негује православље и четништво, због тога што је његов деда Петар, родом из Книна, погинуо у борби с партизанима, а отац Тодор пребегао у Аустралију јер су га називали четничким бандитом, па у бившој Југославији није имао будућност...

- Четници у Србији и Републици Српској су постали озбиљна организација, па смо разговарали и о будућим пројектима - каже Дражо Цвијетић из Сиднеја, чији су родитељи из Босне у Аустралију отишли шездесетих година прошлог века.

Стеван Драгојевић каже да су га отац Недељко и мајка Милица, који су у Сиднеј отишли пре четири деценије, учили да буде Србин, па он сада учи своју децу православној традицији...

- Много нам значи директан контакт са Равногорским покретом у матици и то како су нас прихватила браћа из Србије, која нису дозволила да ишта платимо - закључује Драгојевић емотивну исповест.

КАМП У НАЈАВИ

ПРЕДСЕДНИК Равногорског покрета Предраг Богићевић његов сабетник Драган Софронијевић са члановима удружења под називом "Српски четници Аустралије" су разговарали о изградњи едукативног кампа чију би изградњу дијаспора могла да помогне.