Четници из Аустралије плакали на Равној гори

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

понедељак, 16. 05. 2016. у 08:17

Четници из Аустралије плакали на Равној гори
Равногорска удружења из дијаспоре се и званично повезала са покретом у матици

ДЕСПОТОВАЦ - Када сам на Равној гори видео толико четника из читавог света, обучених у униформе и мајице с Дражиним ликом, те шајкачама и шубарама са кокардама, заплакао сам од среће - овако је Ђуро Поповић, члан удружења под називом "Српски четници Аустралије", доживео окупљање равногораца 8. маја.

Иако је рођен у Аустралији, он негује православље и четништво, због тога што је његов деда Петар, родом из Книна, погинуо у борби с партизанима, а отац Тодор пребегао у Аустралију јер су га називали четничким бандитом, па у бившој Југославији није имао будућност...

- Четници у Србији и Републици Српској су постали озбиљна организација, па смо разговарали и о будућим пројектима - каже Дражо Цвијетић из Сиднеја, чији су родитељи из Босне у Аустралију отишли шездесетих година прошлог века.

Стеван Драгојевић каже да су га отац Недељко и мајка Милица, који су у Сиднеј отишли пре четири деценије, учили да буде Србин, па он сада учи своју децу православној традицији...

- Много нам значи директан контакт са Равногорским покретом у матици и то како су нас прихватила браћа из Србије, која нису дозволила да ишта платимо - закључује Драгојевић емотивну исповест.

КАМП У НАЈАВИ

ПРЕДСЕДНИК Равногорског покрета Предраг Богићевић његов сабетник Драган Софронијевић са члановима удружења под називом "Српски четници Аустралије" су разговарали о изградњи едукативног кампа чију би изградњу дијаспора могла да помогне.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Вук-ЋИРИЛИЦА

16.05.2016. 09:08

Да сте ви мени живи и здрави још сто година, па да дођете и на Газиместан за Видовдан. Свако добро од господа вам желим.

Lune

09.06.2016. 21:15

@Mirjana - Hm,hmm...kucaj: vojvoda Slavko Aleksic veleizdajnik ! A,sabraca, se organizuju u nemackoj kod svojih tradicionalnih "saveznika".. "igraju se delije"..kucaj PSCRG.com

mladjo

16.05.2016. 11:59

@Nikola Zlatibor - Борили се против фашиста и њихове браће комуниста, нема разлике...

Деки

16.05.2016. 13:19

Жив је Дража, умро није, док је српства и Србије! Живели браћо моја честита, велики поздрав свим четницима! Све смо јединственији и снажнији, једино тако можемо излечити српско биће од карцинома типа комунизам. Данашње комуњаре, наследници отете имовине, са разлогом негодују. Они врло добро знају све историјске чињенице, не пише нам више удба школске уџбенике, али како изаћи из туђе виле, како напустити туђ посед, како признати заблуду и животну грешку..? Није лако.

Cupavi Berlin

16.05.2016. 13:19

NARODE manite se Proslosti.OKRENITE se Buducnosti.EKONOMIJA. Proslost je lepa Ali ne preterivati.Od od proslosti se nemoze ziveti.EKONOMIJA NARODE.

Djole

16.05.2016. 13:24

Lepo bi bilo da ove novine objave par clanaka u kojima bi malo informisali ljude u Srbiji a i sire ko i sta su bili tzv. cetnici. Njihov nastanak, slavna uloga u oslobadjanju od Turske, balkanskim ratovima te do kraja drugog svjetskog rata. Ja sam dosta toga iscitao i malo mi na nerve idu ovi bradati momci sto mrtvacku glavu kao znamenje na celu nose. Niste vi momci zasluzili da bastinite tako sjajnu tradiciju stereotipskim izgledom i ponasanjem nametnutim od komunisticke klike.