Пробио пут до огњишта предака

Д. Гагричић

15. 05. 2016. у 08:27

Пробио пут до огњишта предака

Радомир Пештерац

Радомир Пештерац, власник успешне фирме у мађарском Сегедину, не заборавља завичај и не жали паре да помогне

ОТКАКО су пре четири године тројица Пештераца "у белом свету" помогла пробијање и асфалтирање четири километра пута до нововарошког села Челице и везу са магистралом, Радомиру Лалу Пештерцу (53), из Сегедина у Мађарској, родни крај је роднији и ближи. Власник фирме за производњу опреме за видео-надзор једном или два пута месечно запуца у завичај, преваливши 500 километара.

У врлетима изнад Лима, под висом и некадашњом тврђавом Оштрик, Радомиру је и пролетњи и летњи дан - кратак! На огњишту предака, на 1.000 метара висине, електроинжењер подиже свој "алпски сан" - економске, стамбене и пратеће објекте по европским стандардима. Овде је у последње три године у просеку радило пет радника на крчењу имања и градњи зграда.

- Биће ово кутак за рад, одмор и дружење. Могао сам негде у равници купити салаш, па имање или фарму под Алпима, али овде су ми корени, срце ме вуче... Од рада за рачунаром крепе ме свеж ваздух и Оштрик - појашњава Лале неверницима и радозналцима. - Уложио сам пола милиона евра, од чега је 75.000 евра у сеоску инфраструктуру, у првом реду пут и водоводе са извора Голубица и Зетин, а јача је и струја за 25 кућа, колико имају Челице.

Из околних села су за Пештерце говорили да им коза пасе под ручном. Лале подсећа да у врлетима код последње куће под Оштриком није "фића" могла да се окрене, а сад су ту модерни објекти, два система за соларну енергију, стакленик са подним грејањем, окућница са воћњаком на два хектара и мрежом за наводњавање, те друга белосветска чуда технологије. Домаћин је купио десет хектара крша и пашњака, па је у огради 28 хектара, спремних за мање стадо оваца и коза. Старачким рукама родитеља Милице и Видомира на окућници помаже породица Бјелић из Рутоша.

Уз машине и систем за наводњавање на кршу

- Неће се ови објекти мене комерцијално исплатити, али се то враћа на други начин. Жеља ми је да помогнем комшијама да не окрећу леђа селу, да се мењају наслеђени односи и не кука, већ да се производи органска храна, подижу засади, прерадни капацитети...


ПРЕЧИЦА И ДЕПОНИЈА

УЗ подизање кућице за ловце и намернике, код Велике њиве, Лале бије битку и да се прекине паљење смећа на градској депонији у Лимској долини. Спреман је, каже, и на нову донацију: да се ураде два краћа пута: од Гобата до засеока Љубојевићи и пречица између Рутоша и Челица, уместо заобилазнице од 35 километара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Roske

15.05.2016. 23:07

@Rodjak sa sela - Samo da pozdravim mog druga iz Londona Ratomira , Lala Pesterca, da mu odam priznanje za sve sto je ucinio za svoje rodno selo.