Рат и око кадрила

Н. МАРКОВИЋ

11. 05. 2016. у 19:39

Како ће, и у чему, нишки матуранти плесати 20. маја на централном градском тргу. Понуда агенције "Ла луна" за 100.000 повољнија од "Еко реакције"

Рат и око кадрила

Детаљ са прошлогодишње манифестације свршених средњошколаца у центру града на Нишави

ОРГАНИЗАЦИЈА овогодишњег матурантског плеса нишких средњошколаца је подељена на две "зараћене" стране. Прву представља тим под именом "Еко реакција" који, по речима његових представника, има усмену подршку ресорног министарства и државе, па већ у 40 градова широм Србије организује играње кадрила. Супротстављена страна је агенција названа "Ла луна", с којом је град Ниш потписао уговор о финансирању плеса који је заказан за 20. мај.

Тренутно, ова несвакидашња подела значи да ће свршени средњошколци из Ниша - на дан када све њихове колеге широм земље, тачно у подне, буду заплесале матурантски плес - вероватно играти у два различита издања: са "дресом" и без њега!

Актуелну недоумицу, сазнајемо, створила је одлука Града који се - због прошлогодишње, кажу лоше, организације "Еко реакције", али и незадовољан висином цене њихових услуга - одлучио за другу агенцију...

- Лањски организатори ове године неће добити подршку Града и то је већ одлучено. Уосталом, потписали смо уговор са "Ла луном", са којом смо сарађивали и претпрошле године... Изабрали смо оно што смо сматрали да је најбоље за матуранте, с обзиром на то да желимо да избегнемо поновне пропусте. Није неважно ни то што јагодинска "Ла луна" за ту услугу тражи 400.000 динара, што је за стотину хиљада мање од одбијене, конкурентске агенције - објашњава Стеван Живковић, директор градске Канцеларије за младе.

С друге стране, представници националног координатора акције назване "Плес толеранције" - лиценцираног организатора "Еко реакције", који окупља матуранте из 40 градова Србије - овакву одлуку оцењују као несхватљиву.

- Ми нисмо били криви за прошлогодишње пропусте, већ управо локална Канцеларија за младе, па ћемо параду имати са опремом или без ње, јер је једино важно лепо расположење матураната. Ипак, питамо се да ли је градоначелник Ниша градоначелник свих матураната у граду, или само оних који ће имати опрему - закључује Биљана Јовановић из "Еко реакције".

ПРЕВИШЕ НЕИЗВЕСНОСТИ

ИАКО су акредитовани инструктори плеса "Еко реакције" у појединим нишким школама већ завршили обуку матураната, кажу да су поједини директори почели да се премишљају, па су школарци збуњени. Како год било, из нишке канцеларије за младе кажу да ће манифестација заказана за 20. мај бити и одржана, на централном градском тргу, па остаје само да се види ко ће, како и у чему плесати популарни кадрил.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације