Голфери без добродошлице

Слободан ПАШИЋ

28. 04. 2016. у 18:00

Голфери без добродошлице

Београдска Фондација УГ почела озелењавање

Да ли се спортски терен, ове врсте трећи у Србији, подиже незаконито - Зрењанинци се противе изградњи и оптужују надлежне за урбанистичко насиље

НА ободу Зрењанина ка Новом Саду, а између улица Фрање Клуза и Игманске, на територији МЗ Болница - Берберско, посечено је дрвеће старо две деценије и уништено растиње. Истовремено, ова запарложена површина од 16,2 хектара омеђена је оградом дужине 2,5 километара.

Радници који су развлачили жицу објаснили су да припремају земљиште за изградњу голф терена. Житељи овог краја Зрењанина о свему су известили комуналну полицију, али она из непознатог разлога није реаговала. Када су отишли да се жале, у Градској управи саопштили су им да је реч о реализацији пројекта у области спорта од националног значаја.

- У Србији је регистровано 750 играча голфа, па ово не може бити значајно, поготово кад се има у виду да је репрезентативан голф терен према Жабљу одавде удаљен петнаестак километара - каже мр Дејана Патаки, из Улице Фрање Клуза, која се са комшијама бори, тврди, против узурпације овог простора.

Износи да је по урбанистичком плану генералне регулације овде предвиђено зеленило и породично становање, а не голф терен, нити било каква спортска намена. Инвеститор, ма ко био, тврди, крши урбанистичке планове и Закон о планирању и изградњи. Као доказ, наводи да је тек две недеље после сече стабала и ограђивања терена, објављен јавни позив за презентацију урбанистичког пројекта спортског терена за голф.МОГУЋЕ

ЗАГАЂЕЊЕ ОДРЖАВАЊЕ траве на голф терену подразумева употребу пестицида, а они загађују подземне воде. Зрењанинске су већ загађене, да ли им треба додатно - пита мр Дејана Патаки и износи да се главни водоводни прикључак за овај део града сада нашао у ограђеном терену за голф.

- Без сагласности на урбанистички план, инвеститор је одмах урадио техничку документацију и почео градњу, а нема ниједну дозволу - категорична је мр Дејана Патаки, која прозива надлежне и због тога што на терену нигде нема обавезне табле са информацијама о градилишту.

Житељи Улице Фрање Клуза све ово истакли су као писмену примедбу и у јавној распарави о урбанистичком пројекту голф терена. Међутим, како за "Новости" износи архитекта Љубица Ћулибрк, из Одељења за урбанизам ГУ, примедбе грађана су одбачене, а пројекат управо потврђен. И, по њеном мишљењу, улепшаће овај запуштени део града и подарити атрактиван садржај Зрењанину.

Експресно, појавила се Фондација УГ (Јунајтед група) из Београда, која је кроз своју донацију од 400.000 динара кренула са озелењавањем голф терена. За почетак, засађено је двадесетак четинара, уз најаву да ће их бити још хиљаду... На дан свечаног сађења, осванула је импровизована табла извођача радова, али без потребних података, посебно у погледу грађевинске дозволе. Табла је затим одмах уклоњена, а у ГУ објашњавају да ограђивање и озелењавање још не представља извођење радова, него само формирање градилишта...

ЗАТВОР ЗБОГ голф терена у незавидној ситуацији је и Окружни затвор из Зрењанина, чија је оближња економија остала без девет хектара ливада и пашњака које јој је град својевремено уступио на коришћење.

Овај пројекат, иначе, од почетка су пратиле сумње и неверица да може да представља успешно јавно-приватно партнерство како је изградњу представио градоначелник Чедомир Јањић. Инвеститор је формално Град Зрењанин, а финансијер Голф клуб "Сава" из Београда, са Голф асоцијацијом Србије. Град је августа прошле године уступио две парцеле површине 16,2 хектара, а уговор са финансијерима потписан је јануара ове године. Опозициони одборници у Скупштини града жестоко су критиковали поклањање градског грађевинског земљишта фирми која, изнели су, према АПР нема ниједног запосленог, а главна делатност јој је издавање некретнина у закуп.

Голф центар требало би да кошта око милион евра, а Зрењанин до краја године да добије голф терен са девет рупа, што задовољава стандарде за међународна такмичења. У Голф клубу "Сава" одбацују све оптужбе да се пројекат реализује мимо закона. Поручују да ће, после оног у Жабљу и на Ади Циганлији, Зрењанин бити трећи град у Србији са голф тереном.

Импровизована табла извођача радова брзо уклоњена

- Нећу да коментаришем шпекулације. Комплетан пројекат у Зрењанину и пословање нашег клуба апсолутно су у складу са законима - изјавио је за "Новости" Ивица Сутуровић, директор "Саве".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације