Прокрчили Златар, безбеднији саобраћај на траси Нова Варош - Сјеница

Д. Гагричић

23. 04. 2016. у 15:00

Коначно посечена сува и трула стабла смрче у атрактивном туристичком насељу Бабића брдо

Прокрчили Златар, безбеднији саобраћај на траси Нова Варош - Сјеница

Посечена стабла у насељу Бабића брдо

ТРИ године од почетка сушења и ломљења стабала на парцели "Лимских хидроелектрана", у Туристичком насељу Бабића брдо, на Златару, дрвосече су посекле смрче које су представљале опасност за све пролазнике: мештане и госте хотела "Јелена" и "Златарски бисери", те више апартмана и кућа. Сада могу да одахну и возачи који се крећу трасом Нова Варош - Сјеница.

- Готово 90 одсто стабала је било суво и изваљено, а остатак сасвим труо. Зато смо, при сечи, морали да их везујемо сајлама, да не би палa на раније оштећене објекте, јавну расвету, телефонски кабл, путеве... - објашњава Ацо Ботић, власник фирме "Маја", која је посао сече и извлачења грађе добила после две јавне лицитације.

У дела насеља где су никли први објекти туризма на Златару - ресторан "Први мај" и вила "Лимских хидроелектрана" - сада је остала крчевина, као сведочанство вишегодишњег немара, односно изостанка санитарне сече, али је још неизвесно да ли ће природа обезбедити подмладак или ће између пањева бити засађене саднице четинара. Иста дилема присутна је и на оним деловима Бабића брда где се четинари увелико секу због градње, а не зна се ни када ће бити посечене осушене оморике између хотела "Панорама" и спортских терена. Ту су се, сазнајемо, испречили нерешени имовински односи између Земљорадничке задруге, "Рекреатурса", локалне самоуправе и закупаца.

ПЕШАЦИ

НАДЛЕЖНИ су, по свему судећи, заборавили и на пешаке на северној страни туристичке зоне Бабића брдо, којом пролази регионални пут Нова Варош - Сјеница. У недостатку стазе, тротоара и пешачког прелаза којима би гости и мештани стизали до централног платоа, спортских терена и аутобуске станице, а на другој страни до продавнице, цркве, трим-стазе..., сви стрепе од точкова тешких камиона или путничких возила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације