Џек дрвосек убија Медведник

Б. Пузовић

22. 04. 2016. у 19:30

Упозорење еко удружења због неконтролисане сече шума на планини изнад Ваљева. Неодговорном сечом нарушена флора и фауна

Џек дрвосек убија Медведник

НА венцу Ваљевских планина, више од годину дана траје неконтролисана сеча шуме, чиме је озбиљно нарушена флора и фауна. Само лане, по званичним подацима "Србијашума", на Медведнику је исечено око 4.000 кубика дрвета, али увидом на лицу места види се да је у питању много већа количина. Што је најгоре, нису сечена болесна стабла букава, којих има у изобиљу, већ здрава и млада стабла, погодна за грађу.

Ово упозорава Удружење "Еко центар Медведник - Завојшница" из Ваљева и подсећа да се стотине планинара, посетилаца и туриста згражава призорима на стотине оборених дебала, уништених делова шума, локалних путева, стаза... Истичу да су од "Србијашума" и Шумског газдинства "Борања" добили одговор да је, уз сагласност надлежног министарства, ове године планирана сеча око 50.000 кубних метара дрвета на Медведнику, Јабланику, Повлену, Маљену и Рајцу, вредних око 60 милиона динара.

- Ништа из шума на Медведнику не може да истера "Џека Дрвосека", све док има упориште у политици и личним интересима појединаца, као и свих који дају сагласност на уништавању нечега што је стварано деценијама - упозорава Удружење "Еко центар Медведник - Завојшница". - Да ли се уништавање шума претворило само у добар бизнис, па многа удружења из Ваљева, која се заклањају иза речи "еколошки", због финансијске добити ћутке аминују све што се дешава?

Подсећају да је држава предвидела заштиту Медведника и других планина око Ваљева. Такође, и да Ваљевске планине већ сада представљају део Еколошке мреже, коју је Влада Србије установила пре пет година, а овај простор део је подручја од међународног значаја за заштиту ретких врста птица - белоглавог супа, сурог орла, сивог сокола, буљине, камењарке и прдавца.

- Да ли је неколико десетина милиона динара профита вредно уништавања нечега што нам је природа само дала на коришћење - питају у Удружењу. - У држави која је отпочела интеграцију у Европску унију, јавна предузећа која се овако бахато понашају неће допринети очувању природе и њеног екосистема, све док је оваквих "Џекова Дрвосека" на сцени. "Србијашуме" су поступиле еколошки неприхватљиво, друштвено неодговорно, уништавајући екосистем Медведника, његову флору и фауну, покренувши тако читав низ последица, од јављања ерозија, спречавања поплава, шумских пожара, клизишта, миграција животиња...

БРОЈКЕ
* 4.000 кубика дрвета само лане посечено на Медведнику * 50.000 кубних метара дрвета планирано за сечу 2016. године
* 60 милиона динара вреди дрво одређено за сечу

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

ШТА су "Србијашуме" и Шумско газдинство "Борања" конкретно учинили за планину Медведник, или бар за планинаре и туристе који је редовно посећују - наводи Удружење. - Да ли су поставили бар један путоказ, уредили видиковце, одморишта, поставили корпе за смеће? Да ли су сељанима подно Медведника поправили путеве које су уништили? Да ли је један динар профита од сече шума остао на Медведнику и у његовим селима?Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

mm

22.04.2016. 20:04

a posle cemo da disemo na skrge..nikad necu razumeti ljude koji unistavaju prirodu a posle se cude kad im se to obije o glavu i priroda uzvrati. mada u ovom slucaju bi i savesni ljudi trebalo da uzvrate

bogi

22.04.2016. 20:28

okolina beograda je ista prica lipovica i okolna naselja. Samo jezde traktori sa secenim stablima.. krade se suma i sece nekontrolisano. Kada se pozove nadlezna sluzba oni kazu idite pitajte te ljude za koga seku kao da beru cvece... apsolutno rasulo i nebriga.

drsivko

22.04.2016. 21:01

To je legalizovani kriminal. Dođite na Radan planinu da vidite legalizovano uništenje šuma, puteva i svega okolo.

Akril

23.04.2016. 14:57

Da je to kažnjivo delo i da je korumpiranim vlastima stalo do toga i kažnjava lopove - toga ne bi bilo. Isto kao sa vezivanjem pojaseva i zabranom prodaje alkohola posle 10. Dok se kažnjavalo - svi su bili vezani a mnogi i trezni. Ali kako su zabrane ukinute i počelo da se "žmuri" - opet svi raspojasani a pijanci loču oko trafika. Korupcija sistema !

BRANA

24.04.2016. 14:14

Niti ima ovakve zemlje na svetu niti ovakvih ljudi.Sve se predalo u ruke sotoni.

maja

25.04.2016. 12:34

Eh, da su samo preduzeca poput Srbijasume... Drvece seku i naslednici roditeljskih imanja cim im za nesto zatreba novac...