(По)части или убиство коцем

Милорад Бошњак

10. 04. 2016. у 08:23

Судбина обреновићевских народних посланика из таковског краја била неизвесна. "База" тога краја, колевке Обреновића, помно је меркала оно што раде њихови заступници

(По)части или убиство коцем

Уручење одлуке Светоандрејске скупштине књазу Милошу

НАРОД је чезнуо за творцем слободе своје; за оним који је пуне 24 године срећно управљао Србијом. Правда Божја и сузе народне вратише Србији опет старог господара - дословно, 1901, пише хроничар Миливој Ј. Маленић у књизи "После четрдесет година", која је драгоцен спомен на знамениту, преломну, Светоандрејску народну скупштину која је трајала од 30. новембра 1858. до 31. јануара 1859. Маленић износи збивања током ње, а занимљиве су улога и судбина народних посланика из таковског краја, колевке Обреновића. Они су од "базе" коју су заступали доживели: (по)части, јаде, а један је чак до смрти умлаћен коцем.

Светоандрејске посланике из таковско-рудничког краја Маленић наводи, "по звању и чину", овако: Божа Божовић, председник Окружног суда у Г. Милановцу; Младен Жујовић, начелник окружни у Г. Милановцу, Петар Протић, окр. прота руднички.

А 40 година касније, парламентарци слављеници из тог краја били су: Вуја Васић, трговац из Деспотовице; Ђорђе Јелић, земљоделац из Брђана; Јован Дамјановић, трговац из Коштуњића; Павле Милојевић, земљоделац из Љутовнице; Вучић Јовановић, кмет из Мутње; Арсеније Раичевић, земљоделац из Дружетића; Сима Радојевић, кмет из Гојне Горе.

Предлог Народној скупштини 12. децембра 1898. о слави јубилеја Светоандрејске скупштине поднео је посланик Иван Станисављевић. У одбору, краљевски посланици су били председници двеју општина код Милановца: Иван Ђорђевић из Горње Црнуће и Светозар Боровњак из Брезне. Поред њих, из краја колевке Обреновића посланик је био Рајко Јаковљевић Галичевац. Доживео је најцрњу судбину - брутално убиство коцем, због залагања за европске стандарде.

- Скупштини је предложио закон да се ока, заостала мерна јединица турског доба, преиначе у килограм, те да се дуван више не завија него пакује у паклице. По мери Европе. Беше то удар на шверц дувана, тад увелико сађен по овом крају и Србији. Моћници су ангажовали убице из Бајине Баште. Затекли су Галичевца увече у кафани с људима у Бершићима, код Такова, и извели га напоље тобоже због неког договора. Нико није слутио зло... Везали су га обичним и ланцем званим влачек, за балване, одвели путем према Осаћанским кривинама, па га везаног до смрти тукли коцем. Нађен је ту мртав, ујутро. Креће истрага, жандарми распишу награду, траже и ланце као доказ. Народ је тад спевао: "Свака алка стодинарка, од влачека хиљадарка". А за узрок убиства: "Што претвори оке у килиће, запакова дуван у паклиће?" Није био богаташ, само угледан човек, с надимком по родном засеоку Галич више Бершића, где је и сахрањен. На месту убиства, народ му је поставио крајпуташ - објашњава историчар уметности Радош Гачић, кустос милановачког Културног центра.

ЗАГРИЖЕН ДЕМОКРАТА

У ХРОНИКАМА из доба Обреновића, (страхо)владе или како год је ко називао, име Ивана Ђорђевића (1863-1943) стоји као часно. Иако члан Демократске странке, која је од државе тражила попуштање стега и више права народу, трипут беше посланик. Двапут на молбу самих краљева, Милана па Александра! Оригинално решење о његовом постављењу за посланика краљевског чува се у Београду.

- Деценијама је трговао грожђем, шљивом и шлиперима (старински прагови за пруге). Око 1900, имао је прву ветрењачу за вршидбу у целом крају. Његов рођени брат Јован, трговац у Београду, и Иван одлично су сарађивали. Ујак им је био владика жички Вићентије (Красојевић). Поштеним сељацима су он и супруга Миросава менице гарантовали својим иметком. Загрижен демократа, никада заљубљеној ћерки није опростио бежанију од куће и удају за момка чији је отац био радикал. Живео је за политику и Краљевину Србију - сетно нам прича Вера Станковић (69), Иванова праунука.

БЕЗ МРЉЕ

МРЉЕ на заступању "базе" таковске нема ни поменути Светозар Боровњак, председник тадашње општине Брезна (сада село на путу Милановац - Пожега) и члан Законодавног одбора краљевске Народне скупштине. Народ је ценио његов рад, у име народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dumar

10.04.2016. 10:31

To sada ne moze da se desi. Stranacki poslanici ne smeju drugacije, nego kako im sef kaze.

Petar

10.04.2016. 18:10

Da danas kazes Srbijancu preko dunava da prestane da prica turski, da komsiju napokon nazove susedom, ortaka partnerom, ne moli jok, more i vala, ne da bi te zatukli kocem, nego bi te nabili na njega. Nista se promenilo nije, jos isti ljudi seju nesrpstvo a nazivaju se "Srbima", kao i pre 200 godina ***(nece ovo ni cenzuru da prodje)***

милутин

20.04.2016. 17:57

@Petar - ми јужно од дунава нисмо срби ми смо индонежани...