Пирот: Награда пројекту заштите Гостуше

В. Ћ.

08. 04. 2016. у 08:23

Студија о старопланинском селу добила европско признање из облсти заштите народног градитељства и достигнућима у конзервацији. Заједно радили студенти и нишки Завод за споменике

Пирот: Награда пројекту заштите Гостуше

Студенти са радницима Завода

ПИРОТ - Мрежа организација Европске комисије и Европа Ностра, одлучиле су да се међу добитницима међународног признања из области заштите народног градитељства и достигнућима у конзервацији за 2016. годину, међу 187 апликација из 38 земаља, нађе и истраживачки пројекат заштите старопланинског села Гостуша. Овај пројекат су радили стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе, и то је једино признање те врсте које ће доспети у Србију.

У образложењу награде се наводи да је ово старопланинско село јединствен пример народног градитељства и да су стручњаци поменуте установе, уз примену јединствених стандарда заштите, обавили темељито истраживање са јасним планом и визијом у сврху конзервације.

Уз констатацију да је ово велики успех за нашу науку, директорка Завода за заштиту споменика културе Елена Васић Петровић каже да су у селу тимови Завода боравили неколико година, обавили архитектонска снимања сваке куће, сваког помоћног објекта, после чега су направили обимну документацију о грађевинским техникама које су коришћене у селу, где су све куће од камена и камених плоча.

- Посебна вредност награђене студије и пројекта је чињеница да су у њеном стварању учествовали студенти. Осим тога, истраживачи су указали мештанима на значај рестаураторских радова, како би се очувала амбијентална целина и побољшао живот у том месту, које са аутентичном архитектуром у којој је све од камена и дрвета, има одличне предиспозиције за развој туризма - каже директорка Васић Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације