НОВА ВАРОШ – Са врзине, коју је мештанин села Дебеље палио на имању, ватра се у четвртак, у поподневним часовима проширила на велики комплекс некошене траве, ниског растиња и шуме на десној обали Златарског језера, између Пуљака и Смудинога.

Ватрогасци из Нове Вароши су са цистерном, два теренска возила и пртњачама спречили да ватра захвати кућу на имању Ћировића и једну викендицу.

- Пожаром је захваћено око 20 хектара, ватра се спушта на густиш листопадног дрвећа према језеру, а ветар отежава гашење на тешко приступачном терену. Биће неопходна дежурства током ноћи – рекао је Југослав Милетић, командир ватрогасаца из Нове Вароши.

У помоћ члановима ватрогасно-спасилачке јединице притекао је мали број становника села, јер је овај, дољи део Дебеље, практично полуострва између Златарског језера и и његовог крака уз клисуру Тисовице - ретко насељен.

Мештани села подсећају да је исти власник имања и пре неку годину изазвао велики пожар. Неки тврде да је крчио терен за продају плацева викендашима.


Облаци густог дима и пламен видели су се са висова планина Старог Влаха, од Јавора до Муртенице. У Дебељи су страховали да се ватра не прошири на комплексе четинарских шума - Смудиноге, Врхови и Рутавци, где су десетине хектара осушених, а не посечених стабала смрча.