Уз музику и поезија

Љиљана Прерадовић

03. 04. 2016. у 06:37

Четворочлана студентска дружина "Међу нама", по кафићима, уз музичку пратњу, рецитује стихове песника. За четири године декламовали више од 400 песама

Уз музику и поезија

Чланови групе Милан, Јована, Никола и Катарина Фото Д. Дозет

СПОНТАНА жеља Николе Раусављевића, студента српске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, да уз сетне звуке гитаре, по чијим жицама је пребирао његов колега Милан Ћосић, рецитовањем стихова окупљеним другарима улепша рођенданско славље претворила се у мисију ширења поезије. Овом двојцу придружиле су се Јована Крстић и Кристина Пејановић, такође студенткиње, па рецитаторски четверац назван "Међу нама" по кафићима бесплатно декламује стихове познатих, али и неафирмисаних песника.

Случајно или не, први наступ пред публиком студентска рецитаторска дружина је имала 21. марта 2012, управо на Дан поезије. Од тада, на велико задовољство публике, претежно младих, прочитали су више од 400 песама. На њиховом репертоару су углавном наши писци, али и енглески, руски, амерички...

- Неке стихове рецитујемо, поједине читамо, а свако од нас пред наступ припреми по 15 песама - објашњава симпатични Никола, додајући да су готово увек међу њима стихови Милоша Црњанског и Жака Превера. - Наступамо понедељком, уторком и средом, односно када у кафићима нема много гостију, јер је атмосфера пријатнија и свако од присутних може да нас чује.

На почетку "мисије" ширења љубави према поезији, међу људима који су уживали у њиховом читању стихова и рецитовању, у највећем броју су били пријатељи и познаници, а сада, што их посебно радује и доказује да раде нешто лепо, у публици је 80 одсто њима непознатих слушалаца. Посебно им је драго када међу присутнима виде професоре са факултета, Наташу Половину и Невену Варницу, које су их подржавале од почетка.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације