Суботица: Само ЈКП Погребно може да сахрањује

Ј. Лемајић

30. 03. 2016. у 18:30

Суботица: Само ЈКП Погребно може да сахрањује
У приватним погребним предузећима негодују због одлуке градa. Приватници кажу да ће пропасти, ЈКП добити монопол, a житељи остати без прилике да бирају

СУБОТИЧКА приватна предузећа "Фунеро", "Урна" и "Корпус", која се баве погребним услугама, незадовољна су новом градском одлуком о сахрањивању и гробљима, на основу које ће све послове сахрањивања моћи да обавља само ЈКП "Погребно".

Приватници тврде да ће тиме градско предузеће имати апсолутни монопол у овој делатности, а да грађани неће имати прилику да бирају.

Досадашњу одлуку из 1998. године, која је донета када су на челу града и градске скупштине били Јожеф Каса и Имре Керн, недавно је поништио Уставни суд, сматрајући да није у складу са актуелним Законом о комуналној делатности, донетим 2011. године.

- Новом одлуком биће уведен монопол у овој делатности, приватна предузећа остаће без посла, а ЈКП "Погребно" мораће да запосли бар 25 људи, јер нема капацитета да обавља све послове - предочава Јожеф Мишколци, директор "Фунера". - Не ради се само о нама, него и о интересу грађана, који треба сами да одлуче ко ће да организује сахрану њихових најближих и коме ће да плате за то. Сасвим је нормално да постоји конкуренција и да људи могу да бирају.

Са предлогом нове одлуке није сагласна ни Суботичка бискупија, која управља црквеним гробљима.

- Црква се увек залаже за право избора, а не за монопол. Пре више од годину дана, Међународна бискупска конференција тражила је од надлежних одговор како се одредбе новог закона примењују на гробља у црквеној надлежности, али га досад није добила - каже Мирко Штефковић, секретар суботичке Бискупије. - Надамо да и овом одлуком у Суботици, као и тим законским решењем, неће бити спроведено у праксу нешто слично ономе што смо искусили после Другог светског рата.


КОНАЧНА РЕЧ ОДБОРНИКА

КОНАЧНУ реч о новој одлуци о сахрањивању и гробљима, на коју су већ поднети одређени амандмани, даће одборници градског парламента на седници у четвртак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Jovan

30.03.2016. 22:29

Ovaj zakon ce unistiti pogrebnu mafiju. To je tacno. Svi znaju za spregu pogrebne mafije i policije i bolnica. Dobroje sto ce tome doci kraj.