Суботица: Пред лоповима немоћни су и гробари

Ј. ЛЕМАЈИЋ

03. 03. 2016. у 18:46

Суботица: Пред лоповима немоћни су и гробари

Миломир Ивановић показује део гробља са највише оштећења

Крађе на суботичким гробљима узимају маха, а вечно почивалиште нема ни ограду. Лопови на споменицима ломе саднице, вазе, слова, оквире за слике...

ГОТОВО сваки пут када посети вечно коначиште покојне супруге на Палићком гробљу, Миломир Ивановић, пензионер са Палића, затекне почупано цвеће, украдене икебане, поломљене делове гробница...

- Као да нам није доста туге за покојницима, већ сваки пут морамо да се потресемо када видимо како неко уништава њихове вечне куће - прича Миломир, показујући на део гробља који уопште нема ограду, те лоповима није никакав проблем да уђу и однесу шта им се прохте. - Гробље има више улаза, али овај православни део нема ограду с друге стране. Тражили смо од Месне заједнице да нешто учини, вољни смо да суфинансирамо видео-надзор или постављање ограде, али нико не реагује. Када би се само више поштовала забрана уласка на гробље бициклима и моторима, сигурно би и крађа било мање.

Оваква ситуација није само на Палићу, већ и на осталим гробљима у Суботици. Краде се све одреда - од икебана, садница, слова са споменика, ваза, оквира за слике, куке са плоча од месинга и бакра.

- То је комплексан проблем, који нажалост, тешко може да се реши јер је реч о малим износима, и, када се пријави, полиција не може да реагује - објашњава Весна Прчић, директорка ЈКП "Погребно". - Цвеће се масовно краде, али не да би се однело на други гроб, него да би се препродало. Сигурно постоји уигран ланац, али је то тешко доказиво.

По њеном мишљењу, видео-надзор неће отерати крадљивце. На сваком гробљу раде гробари, али они нису чувари. Иако реагују у свакој ситуацији, највише крађа се дешава ноћу.

- Странке су нам причале да почупају латице, упале свећу и букет прелију воском, како га не би украли или га поквасе неком течношћу јаког мириса... Људи се на сваки начин довијају да оно што донесу на гробље, ту и остане - додаје директорка Прчић. - Најпре се мора променити менталитет наших грађана, а онда и темељно испитати токови трговине украденим стварима. Једино тако ће грађани моћи да имају безбедне доласке на гробља и сачуваће се оно што је остављено и скупо плаћено.


ЏАК ПУН СЛОВА

Још се препричава ситуација када је чувар Сенћанског гробља ухватио лопова са пуним џаком украдених слова. Предузеће је потом звало кориснике да дођу и препознају слова која недостају на гробовима њихових најмилијих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)