СУБОТИЦА - Неколико ученица петог разреда суботичке ОШ "Иван Горан Ковачић" жели да покрене петицију да се њихова школска другарица, тешко болесна Гала Савић избаци из школе.

Група девојчица је на заједничкој вајбер-групи предлагала да се Гала, оболела од булозне епидермолизе, неизлечиве болести коже, избаци из школе јер не желе више да буду у њеној близини.

По речима Галине мајке Ђорђије Аксентијевић, девојчице већ неко време њену ћерку шиканирају, вербално малтретирају, не дају јој да учествује у школским наставним и ненаставним активностима...

- Страшно је што те девојчице никакву примедбу на понашање мог детета нису имале, нити је свадљива, конфликтна, тужибаба или тако нешто, сем да је болесна, да не воле да виде завоје и да њене креме специфично миришу - наглашава Ђорђија Аксентијевић. - Гала је од рођења болесна, свесна је свог стања, навикла је на разне погледе и коментаре, али ју је ово јако погодило. Иако је сјајан ђак, сваки одлазак у школу је за њу је постао ноћна мора.

Гала болује од болести која је у народу позната као "деца лептири", услед које се кожа љушти и при најмањем додиру стварају се ране. И поред сталних болова које трпи, девојчица је одличан ђак, ређа дипломе са бројних такмичења, а минулог викенда је на градском такмичењу из математике освојила друго место.

- У протекле четири године није било никаквих проблема, а све ово је почело пре шест месеци, када сам тражила да се деца не селе из кабинета у кабинет, већ да имају часове у једној учионици јер је то за њу проблем - наставља мајка. - Обраћала сам се школи, али они очигледно нису желели да виде тежину проблема. Желим само да моје дете има нормалан школски дан, да ако је већ оптерећена болешћу не трпи и неку друштвену осуду, за коју није крива. Није срамота што је болесна, срамотно је све оно што јој се дешава.


ШКОЛА РЕАГОВАЛА

ЗБОГ петиције у школи "Иван Горан Ковачић" сазван је хитан родитељски састанак.

- Петицију, наравно, нико неће подржати. Чак ни у тој групи није било подршке - каже директор школе Ненад Мирков, додајући да су родитељи деце били запрепашћени. - Разговарали смо са свима и девојчице су схватиле да су погрешиле. Наша школа је у систему заштите од насиља, имамо специјализован тим, бавимо се децом и трудимо се да их заштитимо.