И шеици очарани Гостушом

В. ЋИРИЋ

23. 02. 2016. у 08:57

Старопланинско село на међународној конференцији у Дубаију. "Сувозидица" највећа атракција

И шеици очарани Гостушом

Село које одумире

СТАРОПЛАНИНСКА архитектура и село Гостуша, који су протеклих дана представљени на међународној конференцији под називом "Одрживо наслеђе - глобална визија локална искуства", изазвали су велико интересовање не само локалних власти Дубаија, већ и бројних гостију. Јер, село Гостуша је било једини представник Србије на овом стручном скупу, до којег је доспело захваљујући Елени Васић Петровић, директорки Завода за заштиту споменика културе из Ниша, те њеним сарадницима: Ивани Цветковић и Ани Момчиловић Петронијевић.

- Већ неколико година проучавамо ово село и циљ нам је да оно буде заштићено као непокретно добро у парку природе "Стара планина", чије су лепоте такође одушевиле присутне на стручном скупу у чијем раду су представници Србије премијерно учествовали - каже Елене Васић Петровић, прецизирајући то да се ова конференција организује већ 12 година заредом.

Гостуша је, иначе, једно од најудаљенијих пиротских села - у самом срцу Старе планине - и доживљава судбину читавог краја. О својеврсном одумирању најбоље сведочи чињеница да овде тренутно живи тек неколико десетина стараца, иако се ради о локалитету изузетних архитектонских одлика: комплетне куће, штале, колибе и други објекти изграђене су од камена и покривене истим таквим плочама, од којих некима тежина премашује стотину килограма.

Камен слаган тако да траје вековима

Осим камена, којег овде има у изобиљу, као грађевински материјал је заступљено и дрво - обично горун или храст - а посебно је занимљив начин подизања објеката, такозвана сувозидица, без везивног материјала... Мада се све слаже само по систему "камен на камен", зграде су дуготрајне, а као малтер за спољне зидове се користило блато, односно земља помешана са плевом или остацима сена.

Елена Васић Петровић са организаторима Конференције

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zorana

23.02.2016. 09:23

Šeici su poznati po čuvanju tuđih kulturnih nasleđa. Šta smo mi njima poklonili za to? Koji deo Srbije?

Realno

23.02.2016. 13:21

Auu "Arhitekture "bogo moj , kad sam u Gostuši bio ,mislio sam da tu živi Sava Savanović ili avet živi .Najbolje bi bilo svo to ruglo počisti .Napravi jedan čestit hotel , priroda zaštiti od daljnjeg urnisanja i smećenja.

Gedza

23.02.2016. 16:59

A,uuu,bogati,eno ih seici vec se pakuju u avione i helikoptere,i spremaju da se presele u s.Gostusi!!! Samo se misle kako da prenesu i kamile!!!