Предњачи рак коже

Б. ПУЗОВИЋ

08. 02. 2016. у 06:10

Прошле године откривено око 900 нових случајева малигних болести у Колубарском округу. У скринингу код 179 жена откривене промене на материци

Предњачи рак коже

Александра Милутиновић, Данијела Павловић, Весна Крстевски

ЛЕКАРИ Опште болнице прошле године открили су око 900 нових случајева малигних болести. Предњаче канцерозне промене кожe, код 234 пацијента, од чега је 25 малигних меланома, рак дојке - 94 те црева - 90, репродуктивних органа жена 88, плућа 82...

Др Весна Крстевски, начелница Службе патологије Опште болнице и председница Подружнице Друштва за борбу против рака у Ваљеву, истиче да је захваљујући просвећивању и организованом скринингу код жена откривено 179 промена које претходе карциному грлића материце. Међутим, само код четири пацијенткиње откривен је рани стадијум рака дојке.

- Лане, код 27 пацијената открили смо преканцерозне промене дебелог црева - каже др Крстевски. - Они нису имали симптоме, али су се одазвали на скрининг, а након интервенције су излечени и сада се њихово стање прати.

Специјалиста социјалне медицине у Општој болници др Данијела Павловић, наводи да је рак плућа прошле године откривен код 68 мушкараца и 49 жена. Међутим, малигних меланома више је код жена. Више него ранијих година лане је било случајева карцинома грлића материце.

- Због повећаног броја меланома, грађани треба да обрате пажњу на било какву раницу на кожи, или измењени младеж и да се одмах јаве лекару ради дијагностике која је веома једноставна - каже др Александра Милутиновић, шеф Онкологије. - Апелујемо да се соларијуми не користе и води рачуна о излагању сунцу. Веома је важно да се сви који су позвани обавезно одазову на скрининг. Свакако је и проблем недовољно остварено здравствено осигурање многих пацијената, јер због тога многе случајеве рака не откријемо на време.

Најстарији пацијент код кога је лане дијагностикован рак имао је 98, а најмлађи 19 година. У групацији до 35 година било је 16 малигнитета, до 45 година откривено је 33 случаја. Код пацијената од 45 до 55 година има 109 оболелих. Највише карцинома дијагностиковано је код оболелих од 56. до 65. и старијих пацијената - 270, односно 272 случаја.


У ПРОКУПЉУ У ПОРАСТУ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ЖЕНА

ПРОКУПЉЕ - Број жена оболелих од рака грлића материце у Прокупљу драстично расте из године у годину. Како је јуче саопштено из Дома здравља, у 2015. регистровано је дупло више оболелих у односу на 2014, када је откривено шест жена оболелих од рака грлића материце.
(Д. З.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације