Има епидурала, али нема анестезиолога

Ј. СИМИЋ

19. 01. 2016. у 18:19

Има епидурала, али нема анестезиолога

У Бетанији се дневно породи између 20 и 30 пацијенткиња

Клинички центар Војводине у Новом Саду не може да удовољи свим захтевима за безболан порођај. Бетанија кубури с кадом, као што је случај у целој Србији

КЛИНИЧКИ центар Војводине у Новом Саду подржава предлог Министарства здравља за безболни порођај за све труднице, али због мањка анестезиолога неће моћи да га примени на свим породиљама које то желе.

- Не можемо да омогућимо свим породиљама примену епидуралне анестезије, јер Гинеколошко-акушерска клиника у Новом Саду нема довољно анестезиолога, као што је случај и у целој Србији - каже за "Новости" директор те установе др Драган Стајић, додајући да се дневно овде породи између 20 и 30 пацијенткиња.

Др Стајић истиче да уз све напоре запослених, а имајући у виду чињеницу да је анестезиологија у нашој земљи дефицитарна специјализација, практично је неизводљиво омогућити свим породиљама безболан порођај.

- Безболни порођај је савремена метода којој савремена медицина стреми, али смо због мањка кадрова принуђени да је примењујемо само код породиља код којих постоји медицинска процена да им је неопходна - наглашава др Стајић.

Прошле године у овом породилишту, које Новосађани радије зову Бетанија, рођено је 6.500 беба и урађено више од 1.500 различитих гинеколошких операција. Међу њима је било нешто мање од 100 епидуралних порођаја. Поступак примене епидуралне анестезије, иначе, подразумева вишесатни "мониторинг" породиље, а овде је запослено свега 10 анестезиолога.

ЖЕНЕ НЕЗАДОВОЉНЕ У БЕТАНИЈИ се жале да после недавног упутства Министарства здравља да се свим породиљама обезбеди безболно доношење на свет потомства, имају готово свакодневни проблем са незадовољством пацијенткиња и њиховим породицама. Они, позивајући се на Министарство, напросто захтевају безболан порођај, а Бетанија не може да им изађе у сусрет.

За остале породиље које су изразиле жељу за безболним порођајем, епидурална аналгезија извођена је уз ангажовање анестезиолога из других клиника Клиничког центра Војводине, у допунском раду, као ванстандардна услуга.

У КЦВ сматрају да би једно од решења могло да буде да републички Фонд за здравство одобри средства којим би се плаћао допунски (прековремени) рад постојећим анестезиолозима.

ДА НЕ БОЛИ 15.000 ДИНАРА

ПОРОДИЉЕ за које постоји медицинско оправдање за примену епидурала, добијају тај третман бесплатно. У случајевима када пацијенткиња самоиницијативно жели безболан порођај, то је кошта 15.000 динара. У КЦВ кажу да протекцију немају ни колегинице запослене у тој установи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran

20.01.2016. 07:08

Nece biti ni jednog medicinskog radnika za koju godinu. Koja to glava moze da radi u bolnici za 300 evra kad napolju moze 2000 da zaradi lagano