Поглед има папрену цену

Ј. СИМИЋ

понедељак, 18. 01. 2016. у 14:11

Поглед има папрену цену
Станари Танурџићеве зграде увели тарифу за посматраче приредби у центру града. Боравак на тераси наплаћиваће се од 3.000 до 12.000 динара

НА терасу чувене Танурџићеве палате, једног од најпознатијих симбола Новог Сада, туристи, као и посматрачи концерата и других скупова на оближњем Тргу слободе убудуће неће моћи да кроче бесплатно.

Одлуком Скупштине станара за разгледање града и краћи боравак на тераси мораће да се плати 3.000 динара, а за посматрање новогодишњих концерата и осталих вишесатних приредби, чак, 12.000 динара.

У зграду више нико неће моћи да уђе, пре него што покаже рачун са сумом, коју је уплатио на текући рачун Скупштине станара. Тек тада ће обезбеђење, које ће станари ангажовати у време великих приредби, посетиоце моћи да пропусти да уђу на терасу.

По речима председника Скупштине станара Предрага Дмитровића, на овај корак натерало их је то што су деценијама током разних дешавања на Тргу у зграду небројено пута улазиле непознате особе, које су иза себе остављале гомиле смећа, а потом сами станари све то морали да чисте.

Дмитровић истиче да је Танурџићева палата под заштитом Завода за заштиту споменика културе Новог Сада, али да станари од тога немају никакву корист. Зграда са 58 станова и 20 локала је без интерфона, њена фасада је прилично запуштена јер деценијама није обнављана, а лоше су и инсталације. Свака поправка житељима Улице Модене чини велики трошак, па су одлучили да наплатом боравка на терасу попуне буџет како би могли да финансирају њено одржавање.

Палата за Николу Танурџића (1887 - 1969), једног од најпознатијих новосадских трговаца и задужбинара, изграђена је 1934. а дограђена 1940. године. Градњу је Танурџић поверио свом пријатељу и архитекти Ђорђу Табаковићу. Искусни стручњак је овом велелепном здању осмислио вишеструку намену: за становање, хотел, трговачке радње и репрезентативни биоскоп. После Другог светског рата, палата је национализована.


ПРВИ ТРЖНИ ЦЕНТАР

ИМАO је у плану богати Танурџић да преко пута ове палате изгради и њену реплику, а да простор између њих (сада је то Улица Модене) покрије стакленим кровом. Био би то први такав тржни центар у ондашњој Србији, али је Други светски рат и долазак нове власти прекинуо реализацију таквих планова.

Коментари (2)

Danica

18.01.2016. 21:49

Podrzavam tu cenu, ako ce stanari od tog novca renovirati zgradu, mada su mogli malo spustiti cenu - ne mogu ocekivati da im to nadoknadi razliku za male plate i penzije!

gariša

19.01.2016. 14:49

@Danica - Tih 12000 bi trebalo da je cena za rentu terase TV ekipama. I kurta i murta su godinama ulazili u zgradu, krali su stvari sa zajedničkih terasa, skidali nam mesingane kvake, vršili nužde u oba ulaza. Zgrada je bila totalno zapuštena, tek poslednjih nekoliko godina u nazad nešto se i u radilo, sređena je ulična fasada da neki prolaznik ne bi stradao, ali unutrašnja je u lošem stanju, ona je pretnja za stanare koji preko zajedničkih terasa ulaze u svoje stanove. A sanacija košta Boga Oca...