Нови Пазар: Школи име Авда Међедовића

М. Н.

15. 01. 2016. у 08:13

Министарство просвете, после два одбијања и интервенције заштитника грађана, дало сагласност на захтев Бошњака да основна школа у насељу Селаковац понесе име бошњачког песника

Нови Пазар:  Школи име Авда Међедовића

НОВИ ПАЗАР - Министарство просвете дало је сагласност да Основна школа Селаковац у истоименом насељу убудуће носи име бошњачког песника Авда Међедовића.

Захтев за промену назива школе упутило је још 2013. године Бошњачко национално веће (БНВ). Ова школа је међу првима кренула са наставом на босанском језику, а БНВ је прогласио установом од посебног значаја за образовање Бошњака.

Министарство просвете је два пута одбијало захтев и тек на интервенцију заштитника грађана дозвољено је да убудуће носи име "Авдо Међедовић".

У БНВ су најавили да ће тражити промену назива свих школа у Санџаку у којима се настава изводи на босанском језику. Између осталих, планирано је да бошњачка имена добију школе "Десанка Максимовић", "Стефан Немања", "Вук Караџић" и друге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Ortodoks

15.01.2016. 08:41

"Bošnjačka" nacija ne postoji, to je novonastala veštačka tvorevina, taj bosanski jezik ne postoji!primenjuje se nastava nepostojećeg jezika za nepostojeću naciju!!! to znaju svi stanovnici Balkana!ni Turci ih ne priznaju kao čiste muslimane!!! nikad mi neće biti jasno kako neko želi da bude nešto što nije??? da izmišlja svoj identitet??? neka lepo priznaju da su poreklom Srbi,neka se vrate svojim istoriskim časnim Srpskim korenima i biće im lakše!!!ovako su beš duše,lutaju u vremenu i prostoru!!!

Dragomir

15.01.2016. 08:41

Kada su dobili ,,bosanski,,jezik kreiran od naših zapadnih ,,prijatelja,, nužno je očekivati i promenu naziva škola srpskih velikana. Mesto da je stručna javnost stala u obranu srpskog jezika, dozvolila je da se koristi tzv. ,,bosanski,, stvar se otela kontroli. Nastavak sled,viđeno na zapadu nam naše zemlje.

Mirso

15.01.2016. 08:58

Jadna li je nacija koju predvode Esad Džudžo (devojačko Džudžević) i Ugljanin. Desanka Maksimović je, na primer, bila učiteljica na tim prostorima i sasvim sigurno je više doprinela nego neki lokalni muslimani čija se imena dodeljuju raznim institucijama. Taj teror BNV-a postaje već opasan......i za nas i za komšije Srbe.

Dinarska divizija

15.01.2016. 09:35

I to sve u postojbini srpske države!Kad u dogledno vreme budemo imali Kosovo 2, đavo će nam biti kriv.I tamo je ovako počelo.U stvari, možda je to sve deo istog scenarija!?Role su podeljene 05.10.2000.

RakijaDoTokija

15.01.2016. 10:01

Spaliću se ko Jan Palah ako iko od ovih iz "bnv"(namerno malo)zna išta o tom Međedoviću osim datuma rođenja i smrti.

dragisa

15.01.2016. 10:14

Vi niste bosnjaci i nikada necete biti bosnjaci a to sto hocete na silu da budete preko bosnjackog jeszika to je vec druga stvar.Drzava vam je dala mogucnost da izvodite nastavu na tom izmisljenom jeziku i to pokazuje kolko u Srbiji ima slobode i demokratije za nacionalne manjine.Ovo nije slucaj sa nacionalnim manjinama u Madjarskoj,Bugarskoj,Albaniji , gde su one nestale asimilirale.

вук

15.01.2016. 12:34

''Босански језик'' је политикантско-пропагандистичка измишљотина која нема никакве везе са струком и науком, а под одредницом ''бошњаци'' крију се исламизовани Срби.

Violeta

15.01.2016. 18:08

kako se u Austriji zove nemacki jezik? Mogu li ti bosanci ili bosnjaci da objasne?

dragutin karlovacki

15.01.2016. 19:18

Na srpskom se kaze; Bosanski jezik ne postoji " E sad neka mi Bosnjaci isto to kazu na bosanskom jeziku...

nikola vlahović

15.01.2016. 20:11

Samo istina čoveka oslobađa. Znaju muslimani ko su njihovi predci. Šezdesetih godina prošlog veka su stariji ljudi (generacija naših očeva i dedova) govorili deci ko su im bili pradedovi. Sve se je to učilo i prenosilo na mlada pokolenja. Danas moramo biti svesni, da sve dolazi iz Zagreba (i takozvani bošnjački jezik i crnogorski jezik). Čigrić i slični idu u Zagreb, završavaju neke fakultete i dolaze i Srbiju i Crnu Goru i osnivaju škole. Nije kriv onaj ko nešto radi nego onaj koji to dozvoli.

alfa...!

16.01.2016. 11:50

Dali može neko da mi objasni šta to znači u "bivšoj Jugi dobro smo se razumeli",da dobro smo se razumeli,ja sam učio tvoj jezik a ti nisi učio moj jezik i ako su svi jezici bili ravnopravni.Hvala za takvu ravnopravnost ,samo na papiru, nije ni čudno što se Juga tako brzo raspala............