СТОПАМА Љубинке Бобић, Ташка Начића, Ђузе Стојиљковића, Бате Паскаљевића и многих других глумаца пореклом из Крушевца кренули су прексиноћ необични уметници. Штићеници Васпитно-поправног дома први пут су у историји ове установе стали на даске професионалног позоришта, једног од најбољих у Србији, и заиграли пред публиком.

Представа "Кнежева вечера" по тексту Ненада Анђелковића и у режији Радмиле Живковић нашла се на репертоару Крушевачког позоришта и у то у оквиру Божићног фестивала представа за децу. Глумци-штићеници, који су у животу кренули странпутицом, сведоче за "Новости" да су пред наступ имали озбиљну трему.

- Није свеједно када наступате пред правом публиком и у правом позоришту - прича за "Новости" М. Ш. (21), који у комаду игра насловну улогу, кнеза Лазара. - Као основац сам играо у школским представама, али овакво искуство никада нисам имао. Сваког дана смо вежбали најмање сат времена. Сви смо се трудили.

Краљевчанин Д. Д. (19) је добар део васпитне мере "одслужио" у затвореном одељењу некадашњег "Сивог дома". После две и по године прикључио се Драмској секцији и "постао" Милош Обилић.

- Верујте да планирам да пробам да се бавим глумом када се нађем на слободи - каже нам Д. Д. - Нисам имао никаквог искуства са глумом, али заиста ми се допада.

Режисер Радмила Живковић, стручњак Васпитно-поправног дома, напомиње да су пробе трајале близу два месеца.

- Сценарио је настао на основу "исечака" из народних, епских песама - прича за "Новости" Радмила. - Драмска секција има 10 полазника и сви су били укључени у комад. Помагале су и колеге на све начине. Велика је част што смо позвани да учествујемо на фестивалу, раме уз раме са ансамблима професионалних позоришта.

Краће драмске приказе штићеници су претходних година изводили искључиво пред гостима васпитне институције.

- Редовним приказивањем представа обележавамо празнике и важне датуме, а наша је и обавеза да кроз васпитни рад укључимо културно-спортске активности - објашњава за "Новости" управник Иван Мијаиловић. - Комплетна идеја и реализација на представи одигравали су се у установи, па су тако костими шивени у нашој кројачкој радионици. Пробе су се одвијале у сали дома, а када се кренуло са генералним пробама, "преселили" смо се у позориште.


ПРИХОД ОД УЛАЗНИЦА КАО ПОМОЋ

ИЗВОЂЕЊЕ представе Васпитно-поправног дома, које је поздрављено великим аплаузом, имало је хуманитарни карактер. Карте су се продавале по цени од 200 динара, како би се прикупила недостајућа средства за опремање специјалне "сензорне" собе у Центру за особе са инвалидитетом у Крушевцу. Са корисницима овог центра штићеници ВП дома већ две године се "друже" доносећи им пакетиће за новогодишње и божићне празнике, а запослени у дому су умели да у ове сврхе издвајају и од плате.