Нови Сад: Град плаћа дуг

Љ. Прерадовић

среда, 13. 01. 2016. у 17:00

Нови Сад: Град плаћа дуг
ученици ОШ "Алекса Шантић" сешће у клупе већ 18. јануара. Рачун школе биће одблокоран после осам месеци

ВИШЕГОДИШЊИМ проблемима у ОШ "Алекса Шантић" у Степановићеву је одзвонило! Ученици ове образовне установе, у другом полугодишту, у школске клупе ће сести кад и њихови остали вршњаци, дакле 18. јануара. По убрзаном поступку ће се издејствовати употребна дозвола за нови део зграде, а рачун ће бити одблокиран.

Запослене и ђаке, ово очекује у фебруару, када би требало да почне да се реализује одлука Скупштине града да се помогне школи у Степановићеву.

- Стари део зграде можемо да користимо, а имамо обећања и да ће дотрајали прозори бити замењени - истиче Светлана Келеман, директорка осмолетке у Степановићеву, која је на ту дужност ступила 1. јула прошле године. - Убрзо би требало да се одблокира и рачун. Најважније је да се проблеми реше и настава почне на време.

Мада је проблем у ОШ "Алекса Шантић" морао да буде решен на републичком нивоу, члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић је рекао да ће град на себе преузети обавезе. По његовим речима, из градске касе ће определити средства да се одблокира рачун школе, као и за радове које је наложила инспекција.

Рачун школе у Степановићеву, подсећамо, блокиран је од 19. маја 2015. године, а дуговања премашују седам милиона динара. Рачун је први пут био блокиран 2010. године, а после три године чекања да надлежне државне институције то отклоне, 2013. тадашње руководство школе свесно прави буџетски прекршај и блокаду рачуна претвара у дуг од 1,3 милиона динара, како би се настава нормално организовала.

Од тада дуг школе се непрестано увећавао због нових извршних решења, камата и трошкова судских процеса, а пре осам месеци уследила је друга блокада, на основу допуне истог судског решење, због чега је и први пут дошло до блокаде рачуна.

Овом финансијском проблему се "придружило" и решење грађевинске инспекције којим се забрањује коришћење фискултурне сале и дела зграде, јер за њих није издата употребна дозвола. Санитарни инспектор је упозорио школу да је недопустиво даље одлагање извршења наложених мера и да ће школска зграда бити затворена из безбедносних разлога, уколико и у продуженом року ништа не учине.


И УЖИНА ОД ФЕБРУАРА

ЗА ужину, коју ђаци не добијају од маја прошле године, по речима директорке Келеман, после деблокаде рачуна, уследиће јавна набавка.

- Неопходно је да се спроведе тендер - објашњава директорка процедуру. - После ћемо конкурисати и за набавку и обнову наставних средстава.