У прокупачки водовод грешком испуштено 1.500 литара течног хлора

Taнјуг

05. 01. 2016. у 14:29

У акумулацији Бресница одакле се пијаћом водом снабдевају Прокупчани "највероватније механичком грешком", испуштено је 1.500 литара течног хлора

У прокупачки водовод грешком испуштено 1.500 литара течног хлора

ПРОКУПЉЕ - У акумулацији Бресница одакле се пијаћом водом снабдевају Прокупчани "највероватније механичком грешком", испуштено је 1.500 литара течног хлора, што је вишеструко више од дозвољног, али здравље грађана није угрожено, сазнаје Бета данас у градском Водоводу.

Хаварија, када је у беснички резервоар воде за пиће испуштено 2,5 милиграма хлора по литру, а дозвољено је само 0,6 милиграма, догодила се у ноћи између 1. и 2. јануара.

"Срећа у несрећи је што се то десило током ноћи и на време је спречено да вода дође до грађана", наводе у Јавном комуналном предузећу "Хамеум" у чијем саставу ради Водовод и додају да овим никако није угрожена безбедност Прокупчана.

У Водоводу је речено да је одмах искључен водосистем Бресница, а укључен резервни систем, црпна станица Бумбурек крај реке Топлице и уверавају грађане да у води коју су користили за пиће није било веће концентрације хлора од дозвољене, односно од 0,5 милиграма по литру.

Како је изјавио директор "Хамеума", Александар Симоновић, покренут је дисциплински поступак против дежурних радника Водовода у ноћи између 1. и 2. јануара, мада је , како тврди, највероватније реч о механичкој, а не људској грешки.

Локални ДС је због нестручног рада и како кажу "озбиљног угрожавања безбедности и здравља људи" затражио оставку директора "Хамеума" и поднео кривичну пријаву општинском суду у Прокупљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Predrag Zdrale

05.01.2016. 15:30

Pa valjda ovakve stvari nebi trebale da se pisu i slike mesta jos da se postavljaju.

Утеривач

05.01.2016. 15:39

Па ако није доспело у водовод онда није било "угрожавања здравља" људи?

Nije baš tako bilo

05.01.2016. 18:37

Bio sam u Prokuplju kod mojih za Novu godinu. Vode nije bilo 31.12.2015. Nestala je u popodnevnim satima. Nikakvo obaveštenje nije bilo ni na lokalnoj TV i radio stanici. Zatim je opet nije bilo 01.01.2016. i to jedan dobar deo dana. U tekstu se kaže da se desilo između 1 i 2 januara, ali je problem postojao i 31 decembra. Ko zna šta se tamo desilo, ali sam siguran da je bilo pre navedenog datuma jer je voda i tada bila isključena neko vreme. Inače je taj izvor najbolji i ima najčistiju vodu.