Спремају пасуљ Милића од Мачве

Софија Бабовић

03. 01. 2016. у 21:13

Крушевачки уметници су одлучили да се одуже познатом српском сликару. Припремао га је сатима а тајни састојак био је босиљак

Спремају пасуљ Милића од Мачве

Јела по рецептима Милића од Мачве

Славни сликар Милић од Мачве (1934-2000) оставио је Крушевљанима легат са 120 оригиналних дела посвећених Космету, али и оригиналан рецепт за пасуљ, који је лично спремао. На 15. годишњицу Легата "Косово - први праг Србије" отуда се служио сликарев "пребранац" са тајним састојком - босиљком. Како је дошло до тога да знаменити уметник, једнако чувен и по куварском умећу, Крушевљанима открије начин припреме пасуља који је кувао само пријатељима и породици, открива за "Новости" крушевачки књижевник и сликарев пријатељ Љубиша Бата Ђидић.

- Спремање пасуља за Милића је био посебан ритуал - прича нам Ђидић, један од ктитора Легата коме је сликар лично предао своја дела. - Припремао га је сатима, а тајни састојак био је босиљак. Уз то би служио проју, танку као палачинку. Тај прилог спремао је у великим пећима на дрва, у тепсији пречника од једног метра.

Нажалост, Милић није дочекао да види завршен Легат, али је Ђидић дошао на идеју да се сликару одуже и кроз припрему специјалитета. Иако је званично отворен 2000. године, скоро осам година водила се политичка битка у вези с тим да ли би требало отворити врата Легата.

ПРОГРАМ ПОРЕД "Дружељубља за Милића", у Легату "Косово први праг Србије" одвијају се бројни програми. Од оснивања галерије забележено је око 170 ликовних, музичких и књижевних догађаја. Међу најпосећенијам догађајима биле су изложбе Саве Стојкова, Фриде Кало, Оље Ивањицки, Милана Коњовића, Моме Капора, а сам Легат је туристичка дестинација током целе године.

- На крају сам решио да оснујем Друштво љубитеља Милића од Мачве и све до 2008. године, када је Легат поново заживео, организовали смо манифестацију "Дружељубље за Милића" где се служио пребранац, уметнице су припремале пите, служио се и мед - присећа се наш саговорник. - Традицију смо наставили све до данас.

Тако је било и овог 25. децембра, на дан када Легат обележава 15 година постојања, али 45 година откако је Милић од Мачве започео рад на скици за будући мурал "Обретење Лазареве главе", која је касније осванула на зиду зграде Дома синдиката.

ПОРОДИЦА

ПРЕПОЗНАЈУЋИ у Милићу ону личност која је духовно узносила Србију, чувала национални идентитет и бранила га у свим бурним временима, град Крушевац га је сачувао и као једну од најснажнијих појава у српском сликарству 20. века. То је написала породица Милића од Мачве у "благодарју" поводом 15. годишњице Легата.

Љубиша Ђидић са сликама Милића од Мачве

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)