ГРАЂАНИ Смедерева који буду хранили голубове на градском тргу или другом месту у граду мораће да плате казну од 10.000 динара. Толика казна предвиђена је и за оне који нахране пса или мачку на улици.

Кажњавање је предвиђено новоустановљеним изменама и допунама Одлуке о условима држања, поступања и заштите домаћих животиња које је донела Скупштина града. Истини за вољу, и досадашња одлука предвиђала је удар на џеп грађана, али је сада та казна увећана чак пет пута - са 2.000 динара на 10.000.

Одлука каже да је "забрањено храњење паса, мачака, голубова и других животиња на површинама јавне намене и површинама у јавном коришћењу и остављање хране у наведене сврхе". У одлуци пише "и друге животиње", што указује да се не сме хранити ниједна животиња која се нађе на улици. За кажњавање су задужени комунални полицајци, који кажу да грађани могу да рачунају на "погодности".

- Починилац који буде затечен да храни голубове, по новом закону о прекршајима, моћи ће у року од од осам дана да плати износ од 5.000 динара и достави доказ о уплати. Ако не плати, биће поднет захтев за покретање прекршајног поступка, а онда ће казна бити 10.000 динара - објашњава Љубомир Антић, начелник Комуналне полиције у Смедереву.

Антић каже да овде "мета" заправо нису голубови, већ пси луталице.

- Голубови су се ту нашли, јер по новом закону о добробити животиња спадају у исту групу са псима и мачкама. Проблем су они који хране луталице, па сада имамо чопоре паса који иду за њима - каже начелник Комуналне полиције.

ПОВОДАЦ ОБАВЕЗАН Власници паса у Смедереву своје љубимце смеју да пуштају са повоца само на местима посебно обележеним за слободно кретање, предвиђа одлука Скупштине. Међутим, места за слободно извођење паса и мачака још не постоје, а није познато када ће бити одређена.

Из смедеревског друштва за заштиту животиња АПАС, побунили су се против драконских казни, али и нехуманог односа према псима луталицама.

- У азилу за псе нема довољно хране, услови су очајни. Грађани нам јављају да се луталице пуштају по селима у сливу Мораве, где их нападају и убијају шакали - тврди Гордана Ристић из Друштва за заштиту животиња АПАС. Она најављује да ће тражити од градских власти да се хитно провере ове тврдње.

Када је реч о голубовима, у АПАС-у сумњају да ће одлука заживети.

- Oдлука је нељудска. Не пада ми на памет да платим казну. Лично сам отхранила једног рањеног голуба - каже Гордана Ристић, која је уверена да ће деца и пензионери наставити да хране "летеће другаре".

СКУПЉЕ ОД БЕЧА

Казна за храњење "летећих пацова", како их зову у метрополама, на снази је, на пример, и у Бечу, али је "јефтинија" него у Смедереву и износи 36 евра. За храњење голубова у Венецији, на Тргу Светог Марка, казна је 500 евра, док је у Њујорку чак 10.000 долара. Плаћа се и у Лондону на Трафалгар скверу.