Лече, а они немају оверене књижице

З. РАШИЋ

07. 12. 2015. у 07:21

Две неславне годишњице у Дому здравља града на морави

Лече, а они немају оверене књижице

ЋУПРИЈА - Половином децембра навршиће се година од блокаде рачуна овдашњег Дома здравља, а само пословодство и лекари знају како успевају да обезбеде примарну заштиту за 36.000 становника. Истовремено, приближава се још један неславни "јубилеј": у јануару ће бити тачно две године откако запослени лекари, техничари и радници у администрација немају оверене здравствене књижице!

Синдикат "Независност" је више пута безуспешно покушавао да извши притиса на одговорне, не би ли пронашли решење за нагомилане дугове, ни краткотрајни штрајк није имао ефекат...

- Тренутно смо "кратки" 171 милион динара: према радницима, Пореској управи, добављачима... Дуг је, иначе, много већи, али се некако сналазимо, па од добављача који нас још нису тужили добијамо основне лекове, гориво, потрошни материјал... - вели челник "Независности", др Заим Сијарић, напомињући да су сви репрезентативни синдикати у здравству, а има их укупно четири, 25. новембра поднели захтев Министарству да се домови здравља врате под његово окриље,.

Као разлог, навели су да им је у многим општинама функционисање угрожено нерационалним запошљавањем и трошењем средстава.

- Када смо се одвојили од Здравственог центра и прешли на буџет општине, а то је било 2008, овде је запослено 95 радника без сагласности РФЗО, и то на неодређено време. Установа није могла сама да обезбеди новац за њихове плате, било је и ненаменског трошења, па смо тако дошли до ове ситуације. У међувремену је број радника смањен за 23, колико је недавно преузето у Општу болницу - закључује др Сијарић.

НАЈАВА

ЗАХТЕВУ да се домови здравља врате под ингеренцију Републике, највероватније ће бити удовољено јер из надлежног Министарства стижу најаве да се припрема измена Закона којом ће примарна здравствена заштита поново бити на старој "адреси".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације