НА самом ушћу реке Љиг у Колубару, у Ћелијама код Лајковца, простирала се огромна, раскошна вила из римског доба чији је власник, по свему судећи, био неко веома богат и моћан. По значају и површини, ова древна грађевина, процењују археолози, може да се мери са Медијаном или Гамзиградом, јер се простире на више од четири квадратна километра.

На локалитету Анине, археолози Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, пронашли су добро очуване делове римске виле и пољопривредног добра, насталих почетком четвртог века. У питању су најбоље сачувани остаци такозване руралне архитектуре римског периода на подручју западне Србије.

- Ове године пронашли смо две нове просторије и додатних 300 квадратних метара некадашњег газдинства и утврдили да је у питању јединствена зграда, јер се економски комплекс наслања на стамбени - каже археолог Радивоје Арсић. - Геофизички снимак показао је да се цео локалитет простире на неколико хиљада квадратних метара, а ми смо истражили тек петину. Та грађевина је огромна и за данашње појмове, а тешко се може замислити шта је представљала у античко време.

Уз помоћ Истраживачке станице Петница, локалитет је снимљен из ваздуха, дроном. Архитекта Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву Тихомир Дражић начинио је пројекат конзервације, а за средства је конкурисано у Министарству туризма.

- Проналазимо и даље метални новац, бронзу, олово, делове керамике - каже археолог Жељко Јеж. - У питању је велики и значајан комплекс богатог и моћног власника, пре свега економских објеката који су служили за производњу и дистрибуцију хране, с обзиром на то да се у близини налазио хореум, односно војни логор. У неком периоду, дошло је до пропасти тог пољопривредног добра, што смо закључили на основу грађевинских интервенција лошег квалитета на вили. Нашли смо и скелете 11 особа, међу њима осморо деце, које су преминуле највероватније услед епидемије неке болести.

Поред остатака из римског периода, археолози у Анинама наилазе и на трагове средњовековне српске државе, из времена деспота Стефана Лазаревића и Ђурђа Бранковића. То је, истичу, доказ да се римска вила урушила тек после 15. века.

- Чињеница да су вилу људи користили и хиљаду година касније, потврда је њеног квалитета градње - каже Радивоје Арсић. - Неопходно је да се уради и план детаљне регулације, како би се осмислио и обогатио читав простор, јер неће бити довољно да то буде само музеј на отвореном.


МИЛИОНИ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ

- Пре три године откупили смо два хектара пољопривредног земљишта и започела су интензивна истраживања локалитета Анине у Ћелијама - каже Живорад Бојичић, председник Општине Лајковац. - Прошле године, Општина Лајковац издвојила је милион и по, а ове године милион динара за археолошка истраживања Анина. Финансирање ћемо наставити и наредних година.