Г. Милановац: Почаст Мишићевим јунацима

М. БОШЊАК

04. 12. 2015. у 07:37

Г. Милановац: Почаст Мишићевим јунацима

Полагање венаца на споменик војводи Мишићу

У Горњем Милановцу обележена 101-годишњица чувене Рудничке офанзиве. Битка која је променила ток Великог рата изучава се и данас широм света

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Сто прва годишњица пресудне Рудничке офанзиве у Великом рату против аустроугарских освајача, која је преокренула његов исход планиран у Бечу и Берлину, обележена је у четвртак пригодним манифестацијама. Управо из Милановца, на јучерашњи дан 1914. почела је битка која се и данас, као ратни феномен, изучава на светским војним училиштима.

Венце на бисту војводи Живојину Мишићу, гробницу ђенерала Божидара Терзића, споменик 1.300 каплара и спомен-обележја у оближњим Бољковцима где се одигравала кључна фаза битке, положили су представници општине, Војске Србије и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. "Они су нам даривали слободу" - заједнички је мото ових почасти славним ратницима.

- У Милановцу је била стационирана Прва армија на челу с Мишићем, тада генералом. После консултација с командантима дивизија, он у згради Окружног начелства одлучује о отпочињању Рудничке офанзиве. "Сведок" историјске наредбе је и плоча на згради постављена 3. децембра 1939. Заповест је гласила: "Решио сам да са целом армијом сутра, 3. децембра, у три часа ујутру, предузмем напад на непријатеља. Остале армије и делови Ужичке војске у исто време предузеће напад." Трг кнеза Михаила био је тесан за војску и народ који су били спремни за офанзиву. После смотре и разговора с војницима, издао је команду: "Прва армија са осталом војском, напред у Рудничку офанзиву за коначно ослобођење земље!" У наредних 12 дана аустроугарске трупе су под силином удара српске војске напустиле Србију. У част велике победе, генерал Мишић произведен је у чин војводе, а 6. децембра 1914. проглашен је за почасног грађанина Милановца - објашњава историчар Александар Марушић, кустос Музеја рудничко-таковског краја.

"КРШТЕЊЕ"

После Другог светског рата, 1945. званичан назив битке - Сувоборска битка, односно Рудничка офанзива, комунистичке власти су преименовале у Колубарску битку, јер им је сметао Сувобор, то јест његов најпознатији део Равна гора, као стециште четника - каже кустос Марушић.

"НА ПУЦАЊ ОДАВДЕ"

Културни центар и Музеј организовали су пројекцију шпанског документарног филма "На пуцањ одавде". Аутори пројекта су Александар Вуксановић, који живи у Шпанији, и екипа шпанских истраживача. Филм покушава да одговори на питања о Сарајевском атентату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Краљевић Марко

04.12.2015. 08:36

Нек је вечна слава јунаци и фала ! живела Србија !

jagodinac

27.12.2015. 06:52

Gde se to izucava Mishich i ova vojna ofanziva? Ja sam ovde u Kanadi pokusao da nadjem nesto o ulozi Srbije u I svetskom ratu obishao sam najvecu biblioteku u Vankuveru i prelistao skoro sve knjige sa ovom tematikom i nisam nashao ama bash nishta. Osim pominjanja Gavrila Principa i u jednoj ili dve knjige Vojvode Stepe nigde nisam nashao nishta o "velikim" pobedama srpske armije 1914 ili 1918. Zato mi to proucavanje ove ofanzive i ofanziva izgleda kao preterivanje.

Gedza

10.01.2016. 16:33

Jagodinac! Ako si "Jagodinac",neka ti tvoji rodaci posalju knjige Dobrice Cosica VREME SMRTI i ALBANSKA GOLGOTA,pa kada ih budes procitao, videces ko je bio VOJVODA ZIVOJIN MISIC, i njegov licni doprinos u slamanju Austrougarske monarhije!!! Nisi ti kriv sto to neznas, najvise je kriv, njegov tadasnji -kralj Aleksandar, koji ga nije poslusao, kada mu je Misic rekao "gospodaru,zajednicku drzavu sa hrvatima-nikako"-stavlajte zivu guju u njedra! Nije poslusao ni kletvu starog oca Petra!!!!????...