Хрват - заклети равногорац

М. БОШЊАК

среда, 02. 12. 2015. у 13:19

Хрват - заклети равногорац

Михаиловић и Вучковић 1944.

Студија др Милоша Тимотијевића о ратном команданту рудничко-таковског краја

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - У бурној равногорској и ратној историји уопште, четнички штабни официр Звонко Вучковић, Хрват, до последњег даха одан војничкој заклетви и Дражи Михаиловићу, био је изузетно емотиван због расула Краљевине Југославије, па га синтагма "храбри витез тужног лика" најбоље дефинише и политички, и борбено, и психолошки - истиче публициста Владимир Димитријевић, говорећи о историјској студији др Милоша Тимотијевића, под називом "Звонко Вучковић: Ратна биографија (1941-1944)".

Поменуто издање "Службеног гласника", у едицији "Саборник", промивисано је у Музеју рудничко-таковског краја - у Горњем Милановцу, у чијем је атару и Равна гора - одакле су Димитријевић, аутор и уредник Борисав Челиковић сложно поручили да студија није ревизија историје, нити идеолошка прича, већ трага за истином зарад насушног српског помирења.

Звонимир Звонко Вучковић је рођен 1916. у Бијељини, од оца Петра, Хрвата из Вареша, те мајке Анке, Српкиње из Далмације. За његову војну каријеру, међутим, најзаслужнији је био очух Александар, потпуковник војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца...

- Давао је читавог себе за Троједину краљевину, како ју је звао, па је недопустиво да се четнички покрет, чак и у Србији, јавно поистовећује са усташама. Уз то, студија о Вучковићу, ратном команданту рудничко-таковског краја, који је умро у Калифорнији 2004, уједно је и микроисторија простора који је двапут био српски Пијемонт: Другим српским устанком и Равногорским покретом - закључује уредник у "Службеном гласнику", историчар Челиковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Stefan

02.12.2015. 13:30

Opšte je poznato da majke ostavljaju najveće uticaje na sinove, tako da ovaj čovek možda polovično jeste Hrvat, ali je odgojen od majke Srpkinje, u većinski i dominantno srpskoj sredini. U gosn. Vučkoviću nema ni H od Hrvata, koliko nasuprot njemu u Mile Đukanovića nema ni trunke srpstva.

Velimir

02.12.2015. 15:42

@Stefan - Stefane to mozda samo kod Hrvata. Srbin je Srbin po ocu i pokoljenju jos od Stefana Nemanje. Jer da nije tako, danas srpstva bilo nebi, ne moze se narod stvoriti na incestu.

Ruben

02.12.2015. 17:34

@Stefan - Zvonimir Vuckovic je bio Hrvat i po ocu i po majci (porijeklom iz Makarske) ; bio je mali kad mu je rodjeni otac umro - zivili su u Bijeljini ; majka ostaje sama i udaje se za jednog Srbina - oficira kraljevske vojske. Gospodin Vuckovic je vijerojatno bio cestit i plemenit covijek posto ga Zvonimir spominje sa postovanjem.

Ma sta kazete

02.12.2015. 13:45

Vuckovic-hrvat. Pre ce biti Srbin-katolik. To sto vi takve zovete Hrvatima, to je vas problem.

Knin

02.12.2015. 13:58

U Dinarskoj diviziji, pod komandom legendarnog vojvode Momcila Djujica bilo je oko 6000 hrvatskih antifasista, uglavnom iz Dalmacije i Ravnih kotara. Zanemarljiv broj u odnosu na broj Hrvata koji su ratovali kao ustase, domobrani i u uniformama Vermahta ali zasluzuju da budu spomenuti zbog patriotizma, casti i otpora fasizmu.

Dusan K. Ilijenadin

09.05.2018. 19:55

@Knin - "Hrvati", narocito iz DANASNJE Dalmacije su svi nastali od Srba jer, Dalmacija je pripadala srpskom carstvu u vreme Stefana Dusana IV (Silnog) koji je Dalmaciju dao Mladenu Subicu za miraz svoje sestre Jelene (po smrti muza podigla manastir Krku i zamonasila se). Tada je Dalmacija je isla duboko u kopno,skoro do Drine. Prvo pokrstavanje Slovena u Dalmaciji je iskljucivo od Vizantije, a na rimokatolicizam to stanovnistvo prelazi znatno kasnije - preko unijacenja, od 17. i tokom 18. veka.

Dejan

02.12.2015. 14:56

"U burnoj ravnogorskoj i ratnoj istoriji uopšte"...po cemu li je burna ravnogorska istorija, zbogkojih bitaka, kojih teritorija, kojeg uredjenja!?Oni nisu ratovali, oni su se igrali rata.

Ruben

02.12.2015. 17:19

@Dejan - Bila je burna jer su se borili protiv okupatora i istovremeno brinuli o oficijelnoj nemackoj kvoti od sto srpskih civila za savakog vojnika wehrmacht-a ; vas crvenoustaski makro o srpskim seljacima nije ni razmisaljao ; ili ako je razmisljao to je jedino u cilju da sto vise stradaju ; najbolji dokaz je postojanje jasenovackog logora za koji je bila dovoljna jedna partizanska brigada da ga oslobode ; ali vi ste bili crvene ustase ; i ostali izgleda

Srboljub

05.05.2018. 00:31

@Dejan - Nešto klopara, a nije otvoren prozor... Ravnogorci se borili protiv okupatora sve do oktobra 1941. Zanimljivo kako se vi četnici maloletnici nikad ne zapitate a kako ravnogorci veliki srbi i veliki antifašisti ne oslobodiše Jasenovac? Da nije zato što su bili ortaci sa ustašama?

КИР СРБИН

05.05.2018. 22:46

@Dejan - Па што га не ослободише партизани??? Можда зато што су били ортаци са усташама ("друг тито", па браћа Рукавина један усташки , а други партизански генерал). Е мој "Србољубе", милије су ти усташе, маркс, енгелс и лењин, него твој брат рођени....

Ivan

09.05.2018. 08:26

@Dejan - Posto si pametan toliko,pogledaj datum kada je oslobodjen Jasenovac i kada je bio Sremski front,u oba slucaja su Srbi zrtvovani planski da bi nam se drasticno smanjila muska populacija.odugovlacili drugovi sa Jasenovcem iz samo njima poznatim razlozima,pa onda poslali mlade Srbe na Sremski front da jure svabe u povlacenju umesto da oslobode Jasenovac u kom su tada hrvati ekspresno ubijali nejac i Srpsku populaciju,em ubijeni Srbi u Jasenovcu em ubijeni Srbi u Sremskom frontu...

Srboljub

10.05.2018. 11:51

@Dejan - Poštovani Kire, ne mešaj se ti u moj život i rodbinu. Partizani su se borili protiv ustaša jednako kao i protiv Nemaca. A četnici su šurovali sa Švabama, pa na kraju rata zajedno sa ustašama i domobranima krenuli u bežaniju. Ali stigli samo do Blajburga. Zasluženo.

Један Од Вукова

02.12.2015. 14:57

Вучковић не може бити Хрват. Тешко је данас просечном Србину објаснити да 90% данашњих Хрвата потиче од Срба. Погледајте шта се у Црној Гори дешава, где у једној породици имате једног брата Србима а једног Црногорца.

Dusan K. Ilijenadin

09.05.2018. 19:39

@Један Од Вукова - Apsolutno tacno jer Vuckovic nikako ne moze da bude hrvatsko prezime, a i ime Zvonko je odomaceno kod Srba, najcesce u Vojvodini (kod Hrvata je to ime Zvonimir). Prema tome, ako je covek uzeo prezime Vuckovic od svoga ocuha, imao je sigurno "debeo" razlog za takvu svoju odluku

Dragan. Lj. Ž.

02.12.2015. 17:35

U Jedinicama JVO borili su hrvati mornarički poručnik Franjo Seničar sa Dražom došao na Ravnu Goru i do kraja. života ostao veran zakletvi umro u emigraciji u dubokoj starosti.Do danas jć sačivana uh pesma "Neboj te se braćo partiza dok je vama poručnika Franja" Kapetan Ivan Fregl streljan od strane nemaca u Valjevu sa Aleksandrom Mišić kao oficir JVO odbio je da bude pomilovan a da se stavi u dlužbu nemcima

Dragan

02.12.2015. 18:20

@Dragan. Lj. Ž. - Ivan Fregl je bio major JVO i nije bio Hrvat nego Slovenac./dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:549521-Smrt-majora-Ivana-FreglaZarobljen i streljan od strane nemackog okupatora.

Mišić

03.12.2015. 08:26

@Dragan. Lj. Ž. - Major JVO Aleksandar (od oca Živojina) Misic bio je po majci Nemac. Nakon zarobljavanja nemačka komanda mu je ponudila da bude oficir Vermahta jer "u njemu teče nemačka krv" ili bar da pređe kod Ljotića. Odgovorio je: "Ta krv ni je iscurela u prošlom ratu na Kolubari kada me je pogodio švapski kuršum ..." Uskoro nakon toga je streljan.

Nesko Nedic

02.12.2015. 17:47

Zaista, kad ce u Srbiji/Beogradu Misic, Fregl, Vuckovic i njihovi saborci dobiti ulice kako bi im se makar malo oduzili ?

Maja

02.12.2015. 17:49

O ovom coveku sam citala u sklopu nekih tekstova o Dragisi Vasicu. Tamo je pisalo da mu je i majka bila Hrvatica, tako da mi je sada ovaj podatak nov. Ali, mozda ce neko istraziti i coveka koji je bio oficir za vezu pri spasavanju onih pilota. Bio je iz OSS-a, preteca CIA-e. Zvao se Dzordz Musulin, roditelji su mu bili Srbi (mislim iz Like). Inace, dopisnik jedne nase televizije iz Japana se takodje preziva Muulin (ja sam mislila da je prezime rusko).

lemi-com

02.12.2015. 22:09

Pravo ime mu je Zvonimir Prkic po ocu Petru Prkic a prezime Vuckovic je preuzeo od ocuha Pukovnika Aleksandra Vuckovica

Dule Los Angeles

04.12.2015. 20:44

Treba videti najnoviji clanak hrvatskog analiticara Miroslava Horvata o Hrvatima. "Hrvatstvo je Istorija lazi,a Hrvati su 100%pokatoliceni Srbi.Njihov sramni odlazak iz Srpstva je jedini razlog-Zasto mrze Srbe. Mrze ih,jer Ih podseca,da su zbog dzaka brasna postali Hrvati,dok su najtvrdji ostali-Srbi". Isto je I muslimanima.Zato su oni-Hrvatsko cvijece(Pavelic).Z Vuckovic je bio najodaniji Drazin oficir.Malo je Hravata bilo kod Draze,ali je bilo mnogo Slovenaca.Istinskih Ravnogoraca.

komandant 1001

05.05.2018. 22:22

Bili oni Hrvati ili poreklom Srbi,četnici Dražini su bili verni do kraja za kralja i Otadžbinu ali Hrvati oficiri u austrougarskoj vojsci koje je Nj.Vis.kralj Aleksandar primio u sastav srpske vojske....sve do jednoga prešli su u ustaše 1941.

sloba

07.05.2018. 17:13

Cetnici su se borili protiv Nemaca nacista i fasista samo tokom 1941. Posle toga su bili njihovi saradnici, jer je medju njima preovladalo shvatanje da je najveci neprijatelj Kraljevine komunisticki pokret otpora, a ne nacisticki okupator. U isto vreme su nastojali da budu saveznici Zapada i Amerike, pa su spasavali americke pilote. Prema gore navedenom, i u svetlu danasanjih zbivanja, cetnici u najboljem slucaju mogu biti samo saveznici Amerike - slucaj Draskovica.

Tamo neko

14.05.2018. 02:33

@sloba - pa pametno su postupali Četnici, glavni neprijatelj nije bio fizički okupator tj. Nemačka neko Komunisti, što su i potvrdili prekrajanjem Srbije tim nepravednim granicama republika. Zato su se i Englezi, takodje naši neprijatelji, zalagali da na vlast dodju komunisti a ne Srpski kralj i kapitalisti, a Engleska kolevka kapitalizma.

Драган Поповић

16.05.2018. 13:24

Покојни војвода Момчило Ђујић имао је у Динарској дивизији око 6.000 Хрвата. Практичко је окупио под својом командом све Хрвате антифашисте. То што су неки други Хрвати крајем априла и почетком маја 1945. године или побегли ка Аустрији или поскидали усташке и домобранаске униформе и основали такозвану Прву, Другу и вероватно још неку такозвану "Далматинску бригаду" посебна је прича.

Rista

17.05.2018. 13:48

Vučković je samo po biološkom ocu Hrvat, pitanje je da li je on to i znao s obzirom da mu je zakoniti otac bio Srbin od njegog rođenja, kao i biološka majka. Timotijević je sklon laganju.