Нема запослења ни за докторанда

Милорад Бошњак

29. 11. 2015. у 08:11

Стефану Аврамовићу (28) из Горњег Милановца узалудна десетка и на факултету и мастер студијама. Јаљао се безуспешно и благовремено на сваки расписани конкурс за професора српског језика у свим школама. Политичка освета?

Нема запослења ни за докторанда

ЖИВИМО, ми факултетски дипломци и с најбољим оценама, у родном Горњем Милановцу као у "Страдији" писца Радоја Домановића. Уосталом, све сатирично у српској књижевности и те како је, нажалост, истоветно у стварности, нашој садашњости. Баш као да је пресликано у овдашњи живот нас младих, нарочито у наше шансе за запослење, икакву егзистенцију која би нам пружила о(п)станак у завичају, а не мучни бег из њега ко зна куда - суморно прича несуђени професор српског језика и књижевности Стефан Аврамовић (28).

Наш саговорник, у пустој нади да ће му нека средња или основна школа поверити катедру, вредно се, на предлог својих бивших професора, упустио у стицање доктората на Филолошком факултету Београдског универзитета. Претходно, на том училишту завршио је мастер студије са чистом десетком, а основне са просеком 8,91. Након тих успеха, од новембра 2011. тражи запослење. Узалуд...

- Уредно, документовано, благовремено сам се јављао на сваки расписани конкурс за професора српског језика у свим школама овог краја, градским и сеоским, онда и у атару Чачка. Међутим, примани су кандидати са далеко нижим просеком оцена од мог, мањим степеном образовања и дугим временом студирања. У неким школама, кандидати су већ унапред били предодређени за тај посао, "побеђивали" и пре конкурса који је често био само формално замазивање очију пред законом и другим конкурентима.


Примани су, мимо реда и прописа, синови и кћери политичких тата и мама, рођачка, комшијска деца... Класични непотизам, ништа друго! Да буде још горе: директори школа, политичке личности, имају дискреционо право да одлуче који кандидати ће бити примљени, да и тако изиграју предности бољих - наставља овај докторанд, показујући дипломе, али и хрпу папира, све одбијенице из школа у којима је узалудно конкурисао.

У својој безнадежности, често стиче утисак да у тим одбијањима можда носи "крст" свог оца, који се дуже време бавио политиком и, углавном, био опозиционар многим "гарнитурама". Мада то нипошто не би смео бити "критеријум" за (не)запослење, али дешава се и таква "сметња"...

- Тражим "место под Сунцем" у библиотекама где раде многи са средњошколском дипломом... Могу да предајем и предмет Грађанско васпитање, али ни ту за мене нема места. Да ли да јавно штрајкујем глађу, као неки просветари? Да бежим из свог града? Биће да овде влада неписано правило: што боље и више учиш, у животу горе пролазиш - разочарано закључује Аврамовић.

РАДИО КРАТКО

РАДИО сам четири месеца на замени једне професорке у ОШ "Др Драгиша Мишовић" у Чачку. И то, без ичије протекције и "везе". Свака им част за то! Били су презадовољни мноме, и ја њима. Неко време сам хонорарно био лектор у милановачким "Таковским новинама". Новинари и уредништво су професионално и колегијално сарађивали са мном - прича Стефан.


ПИСМА МИНИСТРИМА

- ПИСАО сам бившем министру просвете Томиславу Јовановићу, а садашњем Срђану Вербићу четири пута. Аргументовано, чињенично износио драстичне случајеве пријема професора у школе мимо реда и закона. Ни од једног нисам добио одговор. На телефонске позиве јављале су ми се службенице Министарства, правдале министра како има пуно посла - каже Стефан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

U Srbiji nista novo

29.11.2015. 09:15

Za pametne nema posla!Osim ako nisu....?Licno poznajem ljude koji su sa"diplomama",dogurali do mesta i polozaja u nasem drustvu,pa i inostranstvu,mnogo dalje od mnogih tehnicara,inzenjera,doktora,akademika,naucnika.Neko vreme,su apsolutno nesposobni ljudi,bez osnovne skole!Ladno otvarali butike,barove,prodavnice,samousluge,benzinske pumpe..?Jer su tatice slale iz inostranstva.Platili su skolovane mozgove,dobili papire i dozvole i?Ja imam poljoprivrednu apoteku,servis bele tehnike,apoteku!!!???

spas

29.11.2015. 09:15

Digni glavu gore i traži posao negde vani ! - jer i sam vidiš da ovde hleba nema.To bi bar, sa tako dobrim ocenama mogao da vidiš.Zato, dok si još mlad i dok te ''tamo'' takvog trebaju, idi odavde Jer, u ovom njihovom klimavom ''evropskom vozu'' koji svakog časa treba da sklizne, nema šta da čekaš !! Osim, ako nisi neki sado-mazohista i tvrdoglavo čekaš svoju šansu. Jedna španska poslovica kaže: '' onaj koji je tvrdoglav taj je i glup '' i ne budi to - ni u pomisli.!

Marko

29.11.2015. 09:16

Moj predlog je da ga, kao lektora, i to stalno zaposlenog, a ne kao honorarca, angazuju "Vecernje novosti"! Iskreno, preko potreban vam je bar jedan!

КИР СРБИН

29.11.2015. 09:51

Е мој дечко ниси махао заставицама кад је требало и где је требало, џабе си паметан и одличан, него купи ти лепо коферче па пут под ноге од ове несреће. Наћи ћеш ти место где се цени знање и рад. Србији не требају успешни, него полтрони и улизице, "фармер", "парови" и "велика браћа". У Србији су најуспешније оне са пластичним сикама и пластичним мозгом, хохштаплери и преваранти.

Diplomirani Arhitekta

29.11.2015. 10:00

Kolega, profesore, doktore, brate! Nailazio sam na slicnu situaciju vec godinu dana! Uvek se neko drugi nadje na mestu koje trebas biti ti?! Eto, ja sam trazio da predajem Tehnicko obrazovanje, iako po zakonu nemam pravo, rekoh, ajde da pokusam. Rekli su mi da nisam strucan, sto sam i prihvatio. Ovo ne bih pisao da par dana nisam saznao da im ti casovi Tehnickog obrazovanja sluzi za popunu fonda nekim ljudima. Sto je najgore, par ljudi sa obrazovanjem srednje skole predaju casove fizike....

radenko

29.11.2015. 10:21

Sramota.To je danasnjost ucenih ljudi.Nije mi jasno zasto postoje fakulteti ako se ovako radi.Nije lepo deliti savete al sto ne izuci strani jezik i bezi sto dalje.Eto kako teramo uceni svet iz zemlje a prica se stalno o natalitetu.Izgleda sto dalje to bolje,Svaka tebi cast al il idi nekud il idi kod premijera na razgovor cekaj ga danima a sta ti drugo preostaje.Sve najbolje ti zelim.

Boban

29.11.2015. 10:53

A kako bi bilo da se Gospodin preškoluje?Izgleda da Gospodin radi nešto pogrešno.

bebic 04

30.11.2015. 09:07

na zalost takvih slucajeva ima na pretek.u rumi je slicna situacija,devojka zavrsila dva fakulteta,dipl.ing.za tekstil i profesor tehnike i informatike pa povrh svega vise od pola treceg za profesora matematike a posla ni od korova.trenutno radi preko javnih radova za 15000 din.pored svih skola i fakulteta spala je da boga moli da joj otac pozivi jer kako bi bilo ko to zna?ovi na vlasti rekose nema zaposlenja preko stranke ali ima preko .......

!

30.11.2015. 11:20

Studirati za profesora srpskog jezika u zemlji u kojoj 99,99% gradjana govori srpski jezik i u zemlji u kojoj se masovno smanjuju odeljenja i ukidaju skole zbog manjka ucenika je hazarderski avanturizam.

Маја М.

30.11.2015. 15:20

@! - "99,99% грађана говори српски језик"?! Неће бити!