Стара планина: Вратили се мрки медведи, чекају принове

В. Ћ.

24. 11. 2015. у 14:25

У Парку природе камере су забележиле долазак мрког медведа на хранилиште, врсте која више од 25 година није виђена на Старој планини. Вероватно је реч о женки која ће имати потомство

Стара планина: Вратили се мрки медведи, чекају принове

Медвед снимљен на хранилишту

ПИРОТ- Камере у најскровитијем делу Парка природе Стара планина, изнад села Дојкинци у делу око Арбиња, протеклих ноћи снимиле су крај једног хранилишта мрког медведа. Ова врста животиње последњи пут је на Старој планини виђена пре више од 25 година, а повратак је обрадовао запослене у Парку природе, пре свих управника Игора Петровића.

-Већ дуже време смо виђали и пратили трагове мрког медведа, а сада имамо и снимак крај једног хранилишта на које редовно долази. По свему судећи, реч је о женки која улази у период такозваног кртожења, што значи да ће имати потомство. Ова врста обично има од једног до неколико младунаца-каже Петровић.

Према његовим речима, мрки медвед је најстроже заштићена врста, што значи да ће у наредном периоду контроле чувара бити далеко интензивније и детаљније на читавом овом подручју. Осим тога, следи и едукација становништва са овог дела планине, како би се медведици обезбедило несметан боравак, тачније како не би била узмениравана. Нарочито, ако услед благе зиме прекине стадијум мировања и крене у потрагу за храном.

Иначе, мрки медвед се храни биљкама, али уколико наступи глад и оскудица може да потражи и неку стрвину, неку ситнију животињу или јеленску дивљач. Креће се у простору од око 250 квадратних километара и најкрупнија је звер на подручју Србије и на Балкану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Avram

24.11.2015. 15:25

U Nemackoj od 1835.godine nema medveda koji slobodno setaju,jer su to opasne zveri koje ugrozavaju i napadaju sve zivo u svome okruzenju.Uz sva civilizacijska dostignuca,savremen covek ne sme slobodno da seta,jer moze da sretne divljeg medveda,i tu je kraj,ako ga medved ne ubije,od straha moze i da umre.Lepo je to da ih imamo,ali u zoloskom vrtu.

repus

24.11.2015. 15:55

@Avram - hvala bogu da još ima pametnih ovo je naj bolji komentar do sada medvedima kod nas mogu da se obraduju u divljini oni foliranti koji su za tobože zaštitu divljih životinja dok im se ne uplati dobra lova na privatni konto I politicari I bogatašio jel bice na meniju medveđa šapa

Лекс

24.11.2015. 15:55

@Avram - Хахахаха чуј опасне звери? А јесу ли медведи опаснији од људи? Помињеш немачку која је на монструозне начине убијала људе у концентрационим логорима са неким "цивилизацијским достигнућима".

repus

24.11.2015. 17:33

@Avram - ne mogao bi ti u kavez pošto voliš mnogo medvede a gospodin daje primer kako jedna zemlja voli vise decu I narod nego av av ili mjau mjau

RacaVračar

25.11.2015. 14:14

@Avram - Ova planeta pripada svim živim bićima , to što je čovek naj agresivnije živo biće i smatra celu planetu svojim staništem ,to bi se u neku ruku moglo okarektisati i sa hašizmom ! Životinje u svojim prirodnim staništima su ugrožene i štite svoju imovinu i porodicu , zato je najvažnije obaviti edukaciju ! Živimo u virtualnim svetovima , zaboravljamo na prirodu i život !

E sad

24.11.2015. 16:04

@The Joe - Lepo na staru planinu da se opustis i nadises svezeg vazduha. Napisi pre toga testament.

33

24.11.2015. 16:58

samo da ne prodje kao onaj bosanski kojeg su ubili zbog straha , umesto da ga uspavaju i premeste na drygu lokaciju