За докторку Јасмину Тахировић из Сјенице, која продаје хлеб и бурек, невољама нигде краја. Кад су се медији заинтересовали и њена прича осванула на страницама новина и портала - газда пекаре М. Ћ. у којој је зарађивала хлеб одмах јој је дао отказ уз речи, како се прича: "Имаш два минута да се изгубиш одавде".

Власник пекаре каже да Јасмину није отпустио "због медијске пажње" већ због тога што је радила на одређено и због смањеног обима посла. Међутим, Јасмина објашњава да је посла било преко главе, да је газда био јако љут због позива и интересовања новинара, и да је један од представника "седме силе" брутално избачен из радње.

Јасмина је у Београду у року завршила медицину, стажирала у Клиничком центру Србије и положила државни испит. Пошто више није могла да живи од 13.000 динара очеве пензије, Јасмина је недавно одлучила да се запосли у пекари "Ћоћај" у Сјеници.

- Пуно ми је значила плата од 20.000 динара. Радила сам савесно и поштено, издржавам оца и мајку, због којих сам се после студија вратила. Знам колико су родитељи уложили у моје школовање, хтела сам да им се на неки начин одужим, а испаде да они, и поред мог факултета, морају мене да издржавају - прича Јасмина.

Покушавала је ова млада докторка да се запосли као лекар, јављала се на све конкурсе, али увек отпадала. За шест година колико чека посао, у Сјеници се, каже, запослило четворо лекара, још троје је примљено на стажирање, за њу није било места.

- Нисам члан ни једне странке, немам новца, немам утицајне родитеље и пријатеље.. Писала сам и Министарству здравља, али су ми они одговорили "да нису надлежни" - јада се Јасмина.

У Сјеници кажу да о пријему нових лекара (и средства за њихов рад) одлучује Министарство здравља, а ипак напомињу да је Пештерска висораван огроман простор, да су многе сеоске амбуланте без лекара и да је, посебно зими, пуно проблема.

Покушаћу да радим нешто друго, чула сам да неким произвођачима одеће и обуће требају радници. Од лекарског посла нећу одустати - истиче ова млада Сјеничанка.

ПОМАГАЛА МУШТЕРИЈАМА

ДЕШАВАЛО се да неком од старијих муштерија буде лоше, недавно је једна жена пала и сви су повикали зовите лекара.

Нека ја ћу, ја сам лекар - скочила је продавачица. Брзо је опоравила суграђанку и тек тада Сјеничани су чули да им хлеб, бурек и пециво продаје лекарка са положеним државним испитом.