Лекарки не дају ни бурек да продаје

М. НИЋИФОРОВИЋ

14. 11. 2015. у 13:00

Невоље докторке Јасмине Тахировић из Сјенице, која је радила у пекари. Кад су почели да пишу о њој, газда јој дао отказ

Лекарки не дају ни бурек да продаје
За докторку Јасмину Тахировић из Сјенице, која продаје хлеб и бурек, невољама нигде краја. Кад су се медији заинтересовали и њена прича осванула на страницама новина и портала - газда пекаре М. Ћ. у којој је зарађивала хлеб одмах јој је дао отказ уз речи, како се прича: "Имаш два минута да се изгубиш одавде".

Власник пекаре каже да Јасмину није отпустио "због медијске пажње" већ због тога што је радила на одређено и због смањеног обима посла. Међутим, Јасмина објашњава да је посла било преко главе, да је газда био јако љут због позива и интересовања новинара, и да је један од представника "седме силе" брутално избачен из радње.

Јасмина је у Београду у року завршила медицину, стажирала у Клиничком центру Србије и положила државни испит. Пошто више није могла да живи од 13.000 динара очеве пензије, Јасмина је недавно одлучила да се запосли у пекари "Ћоћај" у Сјеници.

- Пуно ми је значила плата од 20.000 динара. Радила сам савесно и поштено, издржавам оца и мајку, због којих сам се после студија вратила. Знам колико су родитељи уложили у моје школовање, хтела сам да им се на неки начин одужим, а испаде да они, и поред мог факултета, морају мене да издржавају - прича Јасмина.

Покушавала је ова млада докторка да се запосли као лекар, јављала се на све конкурсе, али увек отпадала. За шест година колико чека посао, у Сјеници се, каже, запослило четворо лекара, још троје је примљено на стажирање, за њу није било места.

- Нисам члан ни једне странке, немам новца, немам утицајне родитеље и пријатеље.. Писала сам и Министарству здравља, али су ми они одговорили "да нису надлежни" - јада се Јасмина.

У Сјеници кажу да о пријему нових лекара (и средства за њихов рад) одлучује Министарство здравља, а ипак напомињу да је Пештерска висораван огроман простор, да су многе сеоске амбуланте без лекара и да је, посебно зими, пуно проблема.

Покушаћу да радим нешто друго, чула сам да неким произвођачима одеће и обуће требају радници. Од лекарског посла нећу одустати - истиче ова млада Сјеничанка.

ПОМАГАЛА МУШТЕРИЈАМА

ДЕШАВАЛО се да неком од старијих муштерија буде лоше, недавно је једна жена пала и сви су повикали зовите лекара.

Нека ја ћу, ја сам лекар - скочила је продавачица. Брзо је опоравила суграђанку и тек тада Сјеничани су чули да им хлеб, бурек и пециво продаје лекарка са положеним државним испитом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Gubitnik Tranzicije

14.11.2015. 13:59

Imaju li išta ljudsko u sebi oni koji su kliknuli da im se ovo što se desilo doktorki dopada? Živimo u robovlasništvu, u kome radnici nemaju nikakva prava, koje nam je donela pobeda "demokratije" 2000. godine, a koja nam je donela to da se u javnom sektoru bez odgovarajuće partijske knjižice više ne može zaposliti ni portir ni čistačica, a kamo li lekar.

Krajincanin

14.11.2015. 14:06

I posle idi i studiraj, ajde neka me pravi neko blesavog kad kazem da u Srbiji fakultete je obicno gubljenje vremena i para. Da se je udala kad je zavrsila srednju, bar bi sad imala decu i uzivala u njima.

ŽAK,Prijepolje

14.11.2015. 14:59

Da je tek završila bilo bi i opravdano što nije odmah dobila posao.,ali 6 godina čeka na zavodu ,a u tom vremenu primljeno troje drugih lekara . I pored svega znajući da porodica živi od 13.000,00 dinara ,kao dodatni razlog za posao. I onda pekara i onda taj jadni gazda i na karju jadna Sjenica ,Srbija ,društvo.... SJENICE ,SRAM TE BILO !

Србистанац

14.11.2015. 15:58

Е моји Срби, ово вас не потреса, имате ви око чега да плачете, око Париза и тако то, оно што се дешава у вашој кући, то вас не интересује. Лицемери.

Opaki

14.11.2015. 16:42

Nisam ja svirep,ali znam mnogo konobara koji su zavrsili medicinski fakultet pa ne zovu novinare da kukaju.Ovaj slucaj je na povrsini zbog toga sto je uvazena doktorka pripadnica nacionalne manjine.Evo,novinari,podjite po beogradskim kafanama i prebrojte lekare,pa onda malo i njih u novine.

Goca

18.11.2015. 14:35

@Opaki - Pa bilo bi pametno to i uraditi...sramota da se tako ponasaju prema tim ljubima...

Strahinja

14.11.2015. 17:11

E hajde sad lepo neka Novosti dignu prasinu,neka mu se posalje poreska i finansijska na vrata,da vidimo da li je on sa njom bilo kakav ugovor napravio,ili je devojka radila na crno. Kakav bezobrazluk

Leonidas D.

14.11.2015. 17:21

Strasno!! Koliko je takvih samo po Srbiji! devojko zelim ti da sto pre nadjes posao u svojoj struci!

Saša

14.11.2015. 20:31

Devojko, digni glavu, plati sebi 6 meseci kursa nemačkog jezika i pravac Nemačka!!! Tamo "vape" za lekarima! U Srbiju dođi na godišnji odmor, i navrati nekad u pekaru u kojoj si radila na burek, i nasmej se gazdi u lice!

Jos Jedna Doktorka

15.11.2015. 11:36

devojka jako tuzna prica ali nisi jedina, znas kokiko nas ima u takvoj situaciji pa se ne guramo svi u novine

MILENKO BOGDANOVIC

17.11.2015. 09:35

Kod nas kad nesto znas dobijes diplomu,kad negog znas,dobijes posao..