ВРАЊЕ - Чињеницу да су у изградњи овдашњег позоришта коришћени опасни материјали, што је руководство града саопштило на конференцији за медије, позивајући се на извештај института "Винча", локални напредњаци искористили су да затраже оставке градоначелника и већника, позивајући их на "командну" одговорност.

Уз констатацију како "човек који за три године није способан да изградњу ове установе културе покрене даље од почетка, не заслужује да води град", из врањске СНС питају и зашто је - од септембра 2014, када је Градска грађевинска инспекција установила да се користи штетни "оплатол" - истина скривана, а радови настављени, све док се радници Водовода нису пожалили на здравствене проблеме?

- Градски одбор напредњака покушава да аболира кривце за "смрдљиве зграде" не само у Врању, већ и у читавој Србији, а најодговорнији седе у Влади која је, упркос противљењу ЕУ, још 2013. укинула Агенцију за хемикалије и отворила пут за богаћење појединаца - тврди градоначелник Зоран Антић (СПС), уз подсећање да је челник СНС у граду под Пржаром, Славиша Булатовић, као члан Савета за јавну безбедност, гласао за извештај и предлог мера који је сада предмет осуде.

Први човек Врања тврди и да није било намере да се извештај заташка, већ се чекао предлог мера стручњака из "Винче"...


КОЛЕКТИВНА ОСУДА

Уследиле су и реакције осталих коалиционих партнера социјалиста: ДС, ЈС, СДПС и ПУПС, који имају представнике у Градском већу. Сви се слажу да треба пронаћи кривца, нико не осећа ни "командну одговорност", а најконкретнија је била Партија уједињених пензионера, из које поручују да је извођача радова, фирму "Банковић", неко "прогурао" на тендеру, иако је већ имала сличне испаде, па траже да се читав поступак преиспита...