Зов таковског грма

М. БОШЊАК

09. 11. 2015. у 15:00

Зов таковског грма

Милан Станимировић и Славко Максимовић

Град у долини реке Деспотовице одужује се Милутину Миланковићу. Генијални научник из чувеног записа црпео инспирацију за науку

ТАКОВСКИ грм, под којим је подигнут Други српски устанак, на Милутина Миланковића увек је остављао снажан утисак, па није крио да му је тај запис био и инспирација у науци.

Зато се овај крај Србије, по речима генерала Милана Станимировића, великом генију одужује документарном изложбом која ће пред публиком у милановачкој Модерној галерији Културног центра - захваљујући сарадњи удружења "Милутин Миланковић" из Београда и установе-домаћина - бити до половине месеца.

Миланковић, први доктор техничких наука код Срба, попут многих наших великана, најпре афирмисан у свету, па тек у отаџбини - патриотизам је потврдио борећи се у ослободилачким ратовима. Прошао је и пакао заточеништва...

Отварање поставке под називом "Милутин Миланковић - живот и дело" пратили су филмски инсерти о његовом стваралаштву, те цитати из његовог дела са насловом "Кроз васиону и векове".

Иако је теоријом о леденим добима и климатским променама постао бесмртник у свету науке, Србија се Миланковићу није достојно одужила, па нигде нема ни спомен-обележје, а он је заслужио много више - уверен је Славко Максимовић, председник поменутог Удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације