Манастир Дренча оживео на филму

Софија Бабовић

01. 11. 2015. у 09:15

Горан Ерчевић снимио документарац о СРЕДЊОВЕКОВНОЈ задужбини монаха Доротеја и ЊЕГОВОГ сина Данила. Овај верски објекат зидан од 1350. до 1355. године и рађен по угледу на онај познатији из Хиландара

Манастир Дренча оживео на филму

МАНАСТИР Дренча, задужбина славног монаха Доротеја и његовог сина Данила, потоњег патријарха српског Данила Трећег први пут је “оживео” у документарном филму. Награђивани аутор Горан Ерчевић, који потписује режију и монтажу истиче за “Новости” да у 30 минута остварења “Дренча-цвет моравске архитектуре” доноси историјски свеобухватну причу о познатом верском објекту зиданом од 1350. до 1355. године, али и бројне детаље из прошлости манастирског комплекса Дренча, са црквом посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице.

- Филм приказује везе између кнеза Лазара, манастира Хиландар и Дренча, будући да је Дренча зидана по угледу на Хиландар, а управо је Лазар на Хиландару зидао припрату где и данас постоји његов грб - прича за “Новости” режисер Горан Ерчевић. - Посебан сегмент посветили смо повељама у вези са Дренчом. Има их три (две су писане на Кознику крај Александровца, а једна у Жичи), а најпознатија - Доротејев свитак (на слици), чува се под бројем 56 у хиландарској библиотеци. Управо у њој и пише да кнез Лазар манастиру поклања двор у Наупари.

Три месеца трајало је снимање филма о бисеру моравске архитектуре. Аутори су обишли целу Жупу, Крушевац са околином и Хиландар, тражећи непосредне везе манастира.


Текст је писала Љубица Петковић, музику је одабрао Јован Бранковић, а као стручни консултант појављује се Гордана Гаврић, археолог, која је годинама изучавала жупски манастир.

Више од 30 глумаца и статиста укључено је у играно-документарни филм, чија је премијера била прошле недеље у крушевачком позоришту.ОТКРИВЕНЕ ГРОБНИЦЕ

Током истраживања дошло се и до открића ктиторске гробнице монаха Доротеја, средњовековне некрополе, те темељних остатака манастирских конака с краја 14. и почетка 15. века.

Пронађени су и вредни фрагменти моравске керамике, кухињски и луксузни, као и фрагмент зооморфног изливника, који је прави раритет на простору наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Patriota

01.11.2015. 13:42

Hvala na ovoj divnoj vesti i reportazi! Vrlo malo znamo o nasoj duhovnosti i istoriji.